Neljä asiaa, jotka opimme Bruno Marsista Helsingissä

Maanantaina Hartwall-areenalla keikkailleen Bruno Marsin show oli kuin hänen Lazy Song -kappaleensa musiikkivideo: monen muun jenkkistaran kiertueeseen verrattuna aavistuksen kotikutoinen, mutta samalla tajuttoman sympaattinen.

24.05.2017
Tässä voisi olla upea keikkakuva, mutta Bruno Mars ei päästänyt valokuvaajia keikalleen, eikä toimittanut luvattuja "hovikuvaajansa" otoksia.

Bruno Mars
22.5.2017
Helsinki, Hartwall-areena

”Jos aiot laittaa sen kuvan Instagramiin, parempi tägätä siihen #brunomarstour!” hihkaisee verkkariasuun ja snapback-lippikseen pukeutunut 165-senttinen Bruno Mars. Kommentti on osoitettu Hartwall-areenan lavan eturivissä olevalle tytölle, joka kuvaa puhelimellaan Marsin ja hänen bändinsä iloista jammailua.

Jos Instagramista löytyy kyseisellä hashtagilla varusteltu kuva, se todennäköisesti tiivistää Bruno Marsin 24k Magic -maailmankiertueen ytimen: jättimäisen areenan, jonne hyväntuulinen miesporukka on kokoontunut hulluttelemaan. Porukan pienikokoisin ja vilkkain kaveri sattuu myös olemaan 2010-luvun menestynein pop-artisti.

Lyhyitä balladiputkia lukuun ottamatta tasaisen vauhdikkaana pysyvän show’n perusteella on helppo hahmottaa, millainen tyyppi Bruno Mars oikein on.

Ensinnäkin, Bruno Mars oli nuorena se vilkas naapurinpoika, joka sai karkkivarkaudet anteeksi pelkällä hymyllä ja ruskeita silmiään räpyttelemällä. Juuri sitä hän teki myös Helsingissä erityisen paljon. Poptähti tanssi, viihdytti ja flirttaili, mutta osoitti samalla olevansa aidosti iloinen vastaanottamistaan raikuvista aplodeista ja kiljahteluista.

Toiseksi, Bruno Mars on artisti, jonka keikalle voi yhtä hyvin mennä 7-vuotiaan pikkusiskon tai ison kaveriporukan kanssa. Äidin ja mummonkin voi ottaa mukaan, sillä Marsin keikalla ei ole vaaraa joutua vaivaannuttavien lyriikoiden tai yliseksuaalisten tanssimuuvien yllättämiksi. Vaikka Mars laulaa tuoreella hitillään kumppaninsa yltä riisutusta, lattialla makaavasta Versace-mekosta, hän saa sen kuulostamaan ainoastaan romanttisen komedian onnelliselta lopulta.

Kolmanneksi, Bruno Mars on hieman vaatimaton mies. Hän ei laskeudu areenalle katosta tai ponnahda lavalle täysin odottamattomaan aikaan. Vaatteetkin hän vaihtaa ainoastaan kerran, ja sekin tapahtuu vain osittain. Alkupuoliskon keikasta Bruno Mars esiintyy rennossa verkkaritakissa, mutta puolenvälin tienoilla hän käy vaihtamassa sen hieman virallisempaan puvuntakkiin. Verkkarihousut, kultainen kaulaketju ja lippis sen sijaan saavat jäädä. Tällä asukokonaisuudella hän muun muassa esittää sydämiä sulattavan When I Was Your Man -balladin ja laulattaa yleisöä Just the Way You Are -hitin tahtiin. 32-vuotias poptähti ei myöskään kaipaa konserttiinsa sen kummempaa henkilökohtaista rekvisiittaa. Keikan alkupuolella hän soittaa kuvitteelliselle tyttöystävälleen leikkipuhelimella, ja koko shown viimeistelevän Uptown Funk -biisin hän tulkitsee muovinen leikkikruunu päässään.

Ja vielä viimeiseksi, Bruno Mars on tämän ajan Elvis Presley. Monet kansainväliset musiikkitoimittajat ovat vertailleet Bruno Marsia Elvikseen, eikä suotta. Marsin suurin etu artistina on, että hän kykenee ottamaan kokonaisen areenan haltuun pelkällä musiikillisella osaamisellaan. Reilun puolentoistatunnin mittainen keikka eteni puhtaasti Bruno Marsin laulu- tanssi- ja soittotaitojen varassa – ja se riitti sekoittamaan yleisön pään. Keinuva lantio, karismaattinen yleisolemus ja kiljuvat tytöt ovat lähinnä lisätekijöitä, jotka viimeistelevät vertauskuvan popin kuninkaaseen.

Lisää luettavaa