Provinssirock-reportaasi, osa 1: Lepakkonainen liihotteli perjantain sankariksi

Brittitähti Bat For Lashes hurmasi Provinssirockin avauspäivänä lumoavaa pop-dramatiikkaa tarjonneella esityksellään. Myös Snow Patrolin herkät pojat pärjäsivät kivasti päälavalla.

Teksti: Tomi Nordlund, kuva: Bohdan Cap

Isojen kesäfestivaalien sarjan avaava Provinssirock starttasi perjantaina hyvissä tunnelmissa. Tänä vuonna odotuksia riitti mukavasti jo festivaalin avauspäivälle: Brittein saarten ihmeet Bat For Lashes ja Snow Patrol saapuivat Suomeen ensimmäistä kertaa.


Yleisön tiimoilta perjantai käynnistyi Törnävänsaarella maltillisissa tunnelmissa. Väkeä valui auringon valaisemalle festivaalialueelle leppoisaan tahtiin ja alueella oli koko illan hyvin tilaa liikkua. Paikoin tuntui jopa huolestuttavan väljältä. Festivaali kuitenkin tiedotti tänään 20 000 myydystä lipusta.

Hehkutettu brittiartisti Bat For Lashes eli Natasha Khan sai täytettyä massiivisen YleX-teltan hädin tuskin puoliväliin asti. Ehkä osa ihmisistä oli vielä jäänyt kotiin katsomaan jalkapalloa.

Se oli sääli, sillä Khanin ja hänen kolmimiehisen yhtyeensä esitys oli lumoava. Hyperromanttisen taidepopin taitava yhtye puhutteli vahvoilla rytmeillään, tunnelmillaan ja etenkin Khanin uskomattomalla lauluäänellä. 32-vuotiaan lontoolaisartistin kappaleista puhkui harvinaislaatuisen aitoa, sydämestä asti kumpuavaa lauluntekijyyttä.

Khan on kieltämättä napsinut ronskilla kädellä vaikutteita esikuviltaan Kate Bushilta ja Tori Amosilta, mutta jotenkin hän onnistuu tekemään tulkinnoistaan tuoreen ja kiinnostavan kuuloisia.

Ja äänivaroissa riitti. Palkitulta Two Suns -läpimurtolevyltä (2009) löytyvässä Glassissä hänen sävykäs falsettinsa tuntui yltävän festariteltan kattoon asti. Hellyttävän oloinen Khan soitteli välillä pianoa ja sähkökanteleen näköistä hökötystä, mutta keskittyi pääosin laulamiseen ja sulavaan keinumiseen geishamaisessa kokomekossaan.


Uunituoreita kappaleitakin kuultiin ja ne lupasivat hyvää lokakuussa ilmestyvältä The Haunted Man -albumilta. Eniten hittipotentiaalia sisältävä A Wall hurmasi Fleetwood Mac -henkisellä melodiakulullaan. Lopussa lepakkonelikko räjäytti pankin maagisella Danielilla, tuolla mystiikkaan verhoillun elektropopin 2000-lukuisella klassikolla.

Sitten oli jo kiire päälavalle. Ennen Snow Patrolin keikkaa tuli mietittyä, uppoaako Pohjois-Irlannin poikien haikea radiostadion-meininki iskee nousuhumalaiseen juhlakansaan. Pehmeänsorttinen brittirock toimi kuitenkin yllättävän kivasti. 36-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Gary Lightbody johdatti joukkoaan hiljaisen miehen karismallaan ja kevyellä kehollaan.

Bändin suunnitelmaan näytti kuuluvan se, että alkukeikasta hurmataan hittiballadeilla ja Shut Your Eyesin kaltaisilla tarttuvilla keskitempojolkotuksilla. Suomalaisten parhaiten tuntemaa Chasing Carsiakaan ei tarvinnut odotella pitkään. Myös bändin ensimmäinen hittibiisi, eeppinen Run kuultiin.

”Toisella puoliajalla” lavalla tuntuikin olevan sitten ihan eri bändi. Snow Patrol napsi settiinsä kappaleita entistä tanssipitoisemmalta Fallen Empires -uutuusalbumiltaan. Biittiä ja massiivisia stadionkitaroita piisasi siinä määrin, että ihmiset saivat aikaiseksi kunnon tanssit. Parhaiten loppupotpurista jäi mieleen suorastaan rasittavan tarttuva Called Out in the Dark.

Ranskalainen elektropop-yhtye M83 nauttii Suomessa edelleen kovaa suosiota. Viimeksi se täytti Helsingin Tavastia-klubin helmikuussa, ja niin vain oli Provinssirockin Ylex-telttakin täynnä elektronisen tanssi-indien ystäviä.

Keikkaa voisi kuvailla vaikkapa termillä ”ultimate indie disco experience”. M83:n järjestämät massiiviset tanssibileet tarjosivat hypnoottista voimaa ja perusteellista paatosta. Bändin jäsenet vaihtoivat tiuhaan soittimia suorastaan näytösluontoisesti. Lavaliikehdintään oli selvästi panostettu. Taustanauhat tuntuivat kuitenkin peittävän alleen paikan päällä tapahtuneen soitannan. Rumpalin antaumuksellinen mäiskintä sentään erottui päälle kaatuneiden syntikkakerrosten takaa.

Eräs vieressä notkunut nuori nainen totesi osuvasti, että ”jos mä olisin hirveässä kännissä, mä tykkäisin tästä”. Suurin osa telttakansasta oli kuitenkin jo ehtinyt saavuttaa tuon euforisen olotilan kello yhteentoista mennessä. Niin Provinssirockin perjantai sai hekumalliset tanssibileensä. Midnight City -hittikin kuultiin suurin piirtein oikeaan aikaan.

Kuvasettiä voi katsoa 6. heinäkuuta ilmestyvästä Rumbasta 7/12.