Vaihtoehtoinen itsenäisyyspäivän juhla: First Aid Kit näytti, kuinka moshataan folkkeikalla

Ruotsalaissiskosten keikan tunnelma Helsingin The Circuksessa vaihteli rockhenkisen paahtamisen ja hartaan himmailun välillä.

Teksti: Sanni Koskela
Kuvat: Jussi Hakanen ja Sanni Koskela

First Aid Kit, Mirel Wagner
The Circus, Helsinki
6.12.2012

Samaan aikaan kun Cheeck räppäsi linnan juhlissa suomalaisesta työstä, The Circuksen lavalle nousi Euroopan-kiertueensa Helsinkiin päättänyt ruotsalainen folk-kaksikko First Aid Kit. Samanlaisiin harsomekkoihin pukeutuneet pitkätukkaiset hippikeijukaiset loivat kolkkoon klubiin lämpimän tunnelman, josta ei puuttunut rockasennetta.


Vuoden alussa toisen albuminsa julkaisseet siskokset Johanna ja Klara Söderberg soittavat kenties aikamme raikkainta countrysävyistä folkmusiikkia. Omaleimainen soundi syntyy duon saumattoman kirkkaasta yhteislaulusta, joka on varsinkin livenä kaunista kuultavaa.

Laulussa pääroolia vetää kitaristi-Klara, jonka suusta tulevat taidokkaat, autenttista etelävaltioiden tunnelmaa luovat countrykiekahdukset. Syntetisaattoria operoinut Johanna ei kuitenkaan jäänyt lahjakkaana kirkasäänisenä laulajana siskonsa varjoon: yhdessä nämä taitavat laulajattaret loivat mahtavan ääniväreen, johon koko First Aid Kitin lumo perustuu. Livevahvistuksena bändiin kuuluu myös rumpali.

Kuva: Jussi Hakanen

Vuodesta 2007 yhdessä soittaneet Söderbergit alkavat olla jo kokeneita muusikoita ja esiintyjiä. Tämä näkyy paitsi rennossa ja varmassa lavaolemuksessa myös monipuolisessa settilistassa. Kaksikko ei tyytynyt soittamaan vain uusimman The Lion’s Roar -levynsä kappaleita, vaan mukaan mahtui edellisten julkaisujen tuotannon lisäksi mainio Fever Ray -cover When I Grow Up. Encoren aikaan ylistettiin myös Paul Simonia, jolta esitettiin kappale America.

First Aid Kitin kasvanut suosio ilmeni myös vastaanottavaisessa yleisössä. Circuksen väki oli täysin myyty viimeistään keikan puolivälissä, kun Johanna kysyi yleisöltä: ”Would you like to abandon modern technology?” Tämän jälkeen duo jätti mikrofonit telineisiin ja asteli lavan eteen. ”Tämä toimii vain, jos olette kaikki aivan hiljaa.” Koko klubi vaikeni, ja hiljaisuudesta lähti balladi Ghost Town. Loppua kohden Circus lauloi hartaassa ilmapiirissä ”But I’ll come back to you some day/ To you / To you / To you / Some day”.

Yhteisöllisen hurmoksellista kokemusta seurasi yksi kaikkien aikojen kauneimmista kaipuu-lauluista To a Poet.

Keikan lopussa kävi ilmi, että tukholmalaissisarusten kauniit pitkät hiukset eivät ole vain tyyliseikka: niillä pystyy myös kunnolliseen moshaukseen Apocalyptican hengessä. Esimerkiksi uusimman levyn nimikkohitti Lion’s Roar sai ansaitsemansa rocktulkinnan siskosten piiskatessa ilmaa paksuilla harjoillaan.

Countryvaikutteisen nykymusiikin suosiosta kertoi myös illan kotimainen lämppäri Mirel Wagner, joka on yksi vuoden mielenkiintoisimpia kotimaisia tulokkaita. Wagner esitti synkkiä Johnny Cash -vaikutteisia kappaleitaan akustisella kitaralla. Staattinen esitys ei kaivannut muuta: Wagnerin vahva ja kaunis lauluääni ja tarinalliset kappaleet loivat kauhuelokuvallisen tunnelman. Tämä ehdottoman virkistävä ja asiallinen artisti on erittäin tervetullut lisä Suomen laulaja–lauluntekijä-kaartiin.

Kuva: Jussi Hakanen

First Aid Kitin settilista:

In the Morning
Blue
Hard Believer
Our own pretty ways (omistettu itsenäysyydelle, sananvapaudelle ja Pussy Riotille)
Marianne’s Son
New Year’s Eve
Ghost Town
To a Poet
Wolf
When I Grow Up (Fever Ray cover)
Emmylou
I Met Up Whit The King
Lion’s Roar

Encore:

America (Paul Simon cover)
Sailor Song
King of the World