Viisi syytä käydä kokeellisen elektronisen musiikin keikoilla – Helm ja Drew McDowall Helsingissä

Drew McDowall Helsingin Kuudes linja -klubilla 2016.
Amanda Micklin

Teksti: Jukka Hätinen, kuvat: Amanda Micklin

Helm ja Drew McDowall esiintyivät eilen, 10. helmikuuta, Helsingin Kuudennella linjalla. Perinteisen keikkaraportin sijaan listaamme konsertissa heränneitä ajatuksia miksi tällaisilla keikoilla kannattaa käydä.

Vapaudu

Vapauta itsesi länsimaisen populaarimusiikin melodia- ja rytmikäsityksen rajoittavista kahleista. Abstrakti musiikki kutkuttelee aisteja sopukoista jonne kolmella soinnulla ja takapotkulla ei päästä. Joku kokee äärimmäistä mielihyvää, toinen mieletöntä kauhua, mielen puuduttava tylsyyskin voi olla voimakas tunne – tunneskaala on kaikki mitä äänettömyyden ja melun väliin mahtuu.

drew_mcdowall

Tanssi
Tanssi määritellään taidemuodoksi, jossa ihminen liikuttaa vartaloaan musiikin mukaan. Väitän, että tanssi voi olla myös taidemuoto, jossa ihminen ei liikuta vartaloaan musiikin mukaan. Kaikki osaavat tanssia abstraktin musiikin tahdissa, tai tahdittomuudessa. Et tarvitse ennalta määriteltyjä askelkuviota, pariksesi riittää kehossasi virtaava veri, aivojen erittämät hormonit ja edestakaisin virtaava ilma. Tanssi voi myllertää varpaissa poltellen ja hiuspohjassa asti kihelmöiden, vaikka ulkokuoresi vaikuttaisi pronssivalokselta.

drew_mcdowall2

Tunne
Voimakas äänenpaine ei tietenkään ole itseisarvo. Näillä keikoilla on kuitenkin tapana soittaa lujaa. Kun olet kuunnellut musiikkia lujaa, takaisin on vaikea kääntyä. Kivun ja mielihyvän raja on häilyvä. Kirskuvat korkeat äänet putsaavat sielua karhunkielellä, nielemistä vaikeuttavat matalat taajuudet saarnaavat jumalanpelkoa. Äänen fyysistä syleilyä kauniimpia kokemuksia saa etsiä.

helm

Tutki
Sähkökitaralla on tehty upeita asioita, mutta onhan tuo aika tylsä instrumentti. Modulaarisyntetisaattorit kertovat tarinoita rikkaammalla kielellä. Ne paljastavat myös paljon käyttäjästään. Syntetisaattorien lisäksi soittimina, varsinkin meluisammalla puolella, näkee toinen toistaan inspiroivampia asioita aaltopelleistä rullakkoihin. Mielikuvitus saa kyytiä ja pian instrumentteja näkee ja kuulee ympärillään kulki missä tahansa.

helm2

Kerro
Kerro tästä kaikesta ystävillesi, vaikka he pitäisivät sinua hulluna. He voivat pitää tätä kaikkea turhanpäiväisenä melusaasteena ja epämusiikkina. Vaikka siemen itäisi huonolla todennäköisyydellä, on se silti istutettu. Kokeellinen musiikki on marginaalimusiikkia marginaaliyleisölle, joten näillä keikoilla myös tuppaa olla tilaa. Toistuvat tyhjät salit vaikeuttavat niin Helmin kaltaisten nousukkaiden kuin Drew McDowallin tapaisten konkarien lennättämistä Suomen perukoille.