10 vuotta pinkkiä perjantaita – Nicki Minajin debyyttialbumi täytti pyöreitä

Pink Friday julkaistiin 20.11.2010.

Nicki Minaj ponnahti rap-maailman tietoisuuteen viimeistään vierailtuaan Kanye Westin Monster-kappaleella lokakuussa 2010. Loppusyksy olikin lievästi ilmaistuna tapahtumarikas. Minajista tuli ensimmäinen naisartisti, jolla on samanaikaisesti seitsemän biisiä Billboardin Hop 100 -listalla ja hän sai ensimmäisen Grammy-ehdokkuutensa Ludacrisin kappaleesta My Chick Bad.

Debyyttialbuminsa Pink Fridayn Minaj julkaisi päivälleen 10 vuotta sitten, 20. marraskuuta 2010.

Levy debytoi Billboardin albumilistan toisena, häviten vain Kanye Westin My Beautiful Dark Twisted Fantasylle. Pink Friday saavutti myös ykkössijan helmikuussa. Suomen viralliselle albumilistalle levyllä ei kuitenkaan ollut asiaa. Albumi poiki kolme Grammy-ehdokkuutta: se oli ehdolla vuoden rap-albumiksi, Minaj oli ehdolla vuoden tulokkaaksi ja Moment 4 Life oli ehdolla vuoden rap-kappaleeksi.

Rumban numerosta 17/2010 (ja tämän jutun alta) löytyvässä levyarviossa Jussi Mäntysaari antoi albumille kaksi tähteä. ”Trinidadin villikissasta ollaan tekemässä uutta Rihannaa”, kriitikko kirjoitti ja harmitteli Monster-vierailulla kuulluun elinvoimaisen aggressiivisuuden puuttumista.

Noh, ei tullut uutta Rihannaa, vaan Minaj oli petaamassa tietä uudelle sukupolvelle naisräppäreitä ja suoritti feministisen haltuunoton aiheista, jotka olivat aiemmin kuuluneet miesräppäreille: naisten kehot ja suora puhe seksistä.