1990-luvun mölyisän kotimaisen kulttiyhtyeen tuotanto nyt suoratoistopalveluissa

MASAa Spotifyssa ja muissa.

04.09.2023

Vuosina 1994-2002 Turusta käsin toimineen Mothers Against Sex Associationin koko tuotanto on julkaistu nyt digimuodossa. Pentti Dassumin uudelleenmasteroima kokonaisuus pitää sisällään runsaasti aiemmin julkaisematonta materiaalia ja muodostaa tilavuuttaan painavamman siivun 90-luvun undergroundrockin historiaa.

Yhtyeen tie historian lehdille oli monivivahteinen. Bändin alkuvaiheen vimmainen soundi nojasi ainakin henkisesti hardcorepunkin suuntaan. Vertailukohdiksi nostettiin usein Swansin, Radiopuhelimien ja The Crampsin tapaisia nimiä.

Mothers Against Sex Associationin perustivat syksyllä 1994 aiemmin HC Andersen -yhtyeessä vaikuttanut vokalisti Ville ”Riepu-Ville” Mäntynen ja rumpali Raimo Pesonen, joka oli jättänyt juuri taakseen Psychoplasman ja Mahtavat lämpöpussit. Ensimmäiseksi kitaristiksi valikoitui Olli Nikoskelainen ja basistiksi Pirjo Kesseli, jonka korvasi ennen ensimmäisen singlen äänityksiä muun muassa Vox Flatuksesta tuttu Tommi Saha.

Arkistojen kätköistä on kaivettu esiin muun muassa yhtyeen viimeisen kokoonpanon vuonna 2000 äänittämä albumi Same Same But Different. Tuolloin julkaisematta jääneen levyn julkaisemin nyt CD:nä ja digipalveluissa on kulttuuriteko, joka ei voinut jäädä tekemättä.

Xysmassa ja Disgracessa aiemmin vaikuttanut Toni Stranius otti vastuun kitaristin tontista juuri ennen kevään 1998 Saksan-kiertuetta. Ahokas ja Pesonen jättivät yhtyeen seuraavana vuonna. Viimeiseksi jääneessä kokoonpanossa rumpalina toimi Sami Puustinen (mm. Vox Flatus) ja kosketinsoittajana Santtu Jokinen. Tämä miehistö äänitti julkaisematta jääneen pitkäsoiton Same Same But Different, joka näkee nyt päivänvalon digi- ja cd-formaateissa.

Kuuntele Same Same but Different alta. Lisää yhtyeen tuotanto löytyy suoratoistopalveluista.

Lisää luettavaa