Ai kun ihanaa: Leavings palaa ilman Leeviä

04.04.2011

Leevi and the Leavings syntyi uudestaan ja lähtee kiertueelle. Gösta Sundqvist on poissa, eikä bändi alun perin koskaan keikkaillut, mutta mitäs pienistä.

Teksti: Jussi Saarinen, kuva: Sony Music

Kyllä Göstä-vainaa nyt kääntyy haudassaan. Leevi and the Leavingsin muusikot päättivät lyödä hynttyyt yhteen seitsemän vuotta Sundqvistin kuoleman jälkeen.

Leavings-Orkesteri-nimisessa uusiobändissä soittavat alkuperäisjäsenet Niklas Nylund, Risto Paananen ja Juha Karastie. Levy-yhtiö osaa kertoa, että lauluista vastaa Leevi-aikojen rumpali ja sittemmin tuottajanakin kunnostautunut Nylund.

Yhtye julkaisee tuoreen Arpapeliä-singlensä 11. huhtikuuta. Samanniminen albumi näkee päivänvalon 25. toukokuuta.

Hämmentävää.

Kuten tiedetään, Leevi and the Leavingsin mystiseen julkisuuskuvaan kuului olennaisena osana keikkailemattomuus. Ainoa live-esiintyminen tapahtui vuoden 1981 Euroviisujen alkukarsinnoissa. Uusi Leavings-Orkesteri taas painuu suoraa päätä keikkalavoille kovan rummutuksen saattelemana.

Ensimmäisen kerran bändi nähdään Tavastian lauteilla toukokuun 26. päivä. Keikkasetti koostuu pääosin uudesta materiaalista, mutta myös vanhan kokoonpanon ikiklassikoita soitetaan.

Olenko ainoa, jonka mielestä Leavings-nimen alla esiintyminen kuulostaa vähintääkin arveluttavalta?

Leevi and the Leavings kun on yhtä kuin Gösta Sundqvist – aivan kuten vaikkapa Pariisin Kevät on sama asia kuin Arto Tuunela. Tämä legendaarinen suomirockin outolintu on alusta asti henkilöitynyt nimenomaan parrakkaaseen pääpiruunsa.

Göstan persoonallinen lauluääni ja kansalliseen alitajuntaan syöpyneet lyriikat määrittelivät sen, mistä Leevi and the Leavingsissä oli pohjimmiltaan kyse.

Ja muutenkin, harvoin klassikobändin uudelleenlämmittelystä on mitään mullistavaa seurannut. Vai vieläkö muistelette kaiholla Grand Slamin post-Juice-aikakautta? Tai onko joku oikeasti sitä mieltä, että Alice In Chains on entisensä ilman Layne Staneyta? Entä miltä kuulostaa Yesin tuleva keikka Helsingin The Circusissa ilman maineikasta Jon Andersonia?

Lisää luettavaa