”Ainoa toivomme on väkilukua karsiva luonnonkatastrofi tai pandemia” – Hexvessel laukoo kosmisia totuuksia musiikkivideonsa saatteeksi

14.01.2016

Hexvesselin kolmas pitkäsoitto, When We Are Death, ilmestyy tammikuun päätteeksi. Yhtye on valinnut videokappaleeksi omien sanojensa mukaan yhden levyn liikuttavimmista ja henkilökohtaisimmista kappaleista. Se on Cosmic Truth.

Video yhdistelee väkevän tunnelmallista kuvaa pohjolan luonnosta. Nokkamies Mat McNerneyn mukaan kosminen totuus löytyy luonnosta sekä suhteestamme maaemoon. Mikä on vialla suhteessamme luontoäitiin, Mat?

“Olemme katkaisseet siteen. Taloudellisen eduntavoittelun ja materialistisen rikkauden lisäksi meillä ei ole arvoja. Olemme kadottaneet juuremme ja olemassaolomme perusteen ilman henkistä yhteyttä maahan. On helppo tuhota ja riistää luontoa, jos kokee olevansa sen yläpuolella tai erossa siitä. Uskonnot ovat tehneet sen meille. Ne ovat määrätietoisesti poistaneet meidät luonnollisesta ympäristöstämme ja opettaneet meitä halveksimaan sitä.”

”Emme ole luonnosta erossa oleva itsenäinen kokonaisuus, jolle on lahjoitettu ylimaallinen oikeus nujertaa ja tuhota yhteinen perintömme, vaan olennainen osa harmonista kokonaisuutta. Luonnonresurssien omiminen yli tarpeidemme luo epätasapainoa ja tuo lopullisen tuomiomme.”

”Loppujen lopuksi planeetalle käy hyvin. Meille ei.”

Entä kuinka näet oman suhteesi maaemoon kehittyneen viime vuosien aikana?

“Rakennamme itsemme näköistä henkistä yhteyttä ja teemme paluuta pakanallisiin arvoihin. Omavaraisempi ja ympäristön kanssa harmonisempi elo on hidas, varma ja jatkuva prosessi. Ei tämä ole mikään kaikki tai ei mitään tilanne, mutta pyrimme elämään omalla tavallemme kunnioittavammin ja antamaan jotain takaisinpäin.”

”Planeettamme väkiluku on kuitenkin riistäytynyt käsistä. Ainoa toivomme on väkilukua karsiva luonnonkatastrofi tai pandemia. Niin karulta kuin se kuulostaakin, se on ainoa keino selvitä lajina.”

Selvä. Hieman kevyempiin aiheisiin sitten. Ensimmäinen single, Earth Over Us, oli Amerikan länsirannikon 1960-luvun psykerokkisoundille kumartava. Cosmic Truth puolestaan on perinteisempi Hexvessel-veisu. Mitä muuta albumilla on luvassa?

“Albumi on kirjava ja vaikutteet monipuolisia. Länsirannikon vaikutteita on itse asiassa kuultavissa pitkin levyä. Mutta kun kuuntelet esimerkiksi Ultimate Spinachin debyyttiä, C.O.B:ia (Clive’s Original Band  – toim. huom.) tai Amon Düülia, niin heidän levynsä ovat erittäin monimuotoisia aina raskaammista rokkaajista outoilufolkballadeihin. On nykyajan kiroja, että bändit seuraavat tiettyä kaavaa. On helppo markkinoida bändiä, joka on ennalta-arvattava yhden tempun poni. Ihmiset myös saattavat alkaa puristeiksi keskittymiskykynsä puutteen vuoksi.”

“Uskon edelleen albumiin formaattina, ja tahdon sen olevan kuuntelijan elämänkokemuksiin sulautuva matka. Albumit olivat asioita, jotka merkkasivat paikkoja elämässämme, herättivät muistoja ja vangitsivat tärkeimmät kokemuksemme. Tahdon levymme olevan ajatonta ilmaisua, eikä vain hetken kuva siitä mikä on muodikasta. Olemme mielestämme onnistuneet, koska suoraan sanottuna emme ole välittäneet mistä muut pitävät tai mitä he tahtovat meiltä. Teemme matkaa aallolla kohti omaa valaistumistamme. Jos liikutut musiikistamme, laske itsesi mukaan. Jos et, tuskin olet samalla matkalla kanssamme.”

Olet pysynyt viime ajat kiireisenä Grave Pleasuresin kanssa, ja Hexvesselin musiikki tuskin syntyy käden käänteessä. Miten aikatauluusi mahtuu molempien bändien urat?

“Olemme kirjoittaneet tätä albumia kaksi vuotta. Tahdoimme luoda ajattoman albumin. Paiskimme paljon työtä sen eteen, että tämä olisi paras albumimme tähänastisista. Se vaati määrätietoisuutta ja omistautumista. Olen omistanut elämäni musiikille muutaman viime vuoden ajan täysin. Monet muut asiat elämässäni ovat kärsineet sen vuoksi, mutta uskon taiteen tekevän kaiken sen arvoiseksi.”

”Beastmilk oli sivuprojekti, joka viivytti työtäni Hexvesselin kanssa, kun kävimme läpi kaikenlaista draamaa nimenvaihdoksen ja bändin jatkon kanssa. Pysyn kiireisenä musiikin kanssa, mutta uskon kaiken tekemäni auttavan kutakin bändiä kasvamaan omaan suuntaansa. Jokainen evästää musiikillisesti toista ja inspiroi ideoihin. Olen myös yleensä keskittyneempi kun olen deadlinejen ympäröimänä. Uskon, että musiikista tulee näin tärkeämpää ja elinvoimaisempaa. Taidetta tehdessä ei koskaan tulisi olla liian turvallinen olo.”

Mieti kosmista totuutta ja katso Cosmic Truth alta.

Lisää luettavaa