Amy Winehouse ei ole ainoa, jonka lavashow on nostattanut puistatuksia: esittelyssä kuusi keikkaa, joita ei olisi pitänyt olla

Muutama päivä sitten Belgradissa lavalta buuattu Amy Winehouse ei ole yksin kokemuksensa kanssa. Vastaavanlaisia spektaakkeleita ovat esittäneet myös muun muassa Sly Stone, Whitney Houston, The Stone Roses, Andy McCoy ja Van Halen.

Teksti: Tommi Saarikoski, kuva: Universal

On artisteja, jotka päättävät uransa tyylikkäästi huipulla, elelevät makoisasti rojaltien avulla ja tekevät mahdollisesti hallitun comeback-kiertueen. Sitten on niitä, joiden hieno ja pitkä ura päättyy irvokkaasti hallitsemattomaan syöksylaskuun, joka pahimmillaan tahrii vuosikymmenten saavutukset.

Vaikka Amy Winehouse ei vielä ikänsä puolesta kuulu kehäraakki-osastoon, alkaa hän henkisesti olla sitä. Winehousen urakehitystä voisi loistavan Back to Black -albumin (2006) jälkeen kuvailla perustellusti syöksykierteeksi. Suomalaisetkin ovat saaneet osansa tähden ongelmista, kun vuoden 2007 Provinssirock-esiintyminen peruttiin kurkkukipuun vedoten.

Tällä kertaa syytä peruuttamiseen ei tarvitse liiemmin arvailla. Keikka Belgradissa sujui niin huuruisissa merkeissä, että on huojentava uutinen, kun artistin koko Euroopan-kiertue päätettiin lopettaa alkuunsa. Video puhuu enemmän kuin kymmenentuhatta sanaa, joten eipä tästä sen enempää.

Vaan sattuuhan näitä! Funk- ja soul-pioneeri Sly Stonekin on joutunut viime aikoina tunnustamaan kuolevaisuutensa. Vuoden 2007 Pori Jazz -festivaalilla Stone oli kuin luuranko itsestään ja jaksoi pönöttää lavalla kymmenisen minuuttia.

Vuonna 2010 Coachellassa piti olla jo tosifani jaksaakseen seurata Stonen hörhöilyä. Vai mitä sanotte tästä: Stone astui lavalle neljä tuntia myöhässä, käytti suuren osan puolen tunnin ajasta puhuakseen meneillään olevasta oikeusjutusta ja lopulta katosi lavalta kesken kappaleen. Viihdyttävää? Todennäköisesti, mutta musiikkia kuuntelemaan tullut festarikävijä saattoi hieman pettyä.

Whitney Houston tunnetaan äänestään ja tavaramerkkikappaleestaan I Will Always Love You. Mutta miten käy, kun ääni ei olekaan aivan menneiden vuosien kunnossa ja settilistassa seisoo edellä mainitun hittibiisin nimi? Käsissä ovat katastrofin ainekset. Houstonin vuoden 2010 Helsingin-keikka sujui ilmeisesti yllättävän hyvin, mutta samana vuonna Birminghamissa ei natsannut.

The Stone Roses on klassikkobändi, sitä ei voi kiistää. Tätä on kuitenkin vaikea uskoa katsellessa taltiointia yhtyeen keikalta Readingista vuodelta 1996. Otetaan aikahyppy elokuiseen festivaaliin 15 vuoden taakse: Rumpali Reni on lähtenyt vuotta aiemmin ja kitaristi John Squire muutama kuukausi sitten. Tilalla on muun muassa Simply Redin ja Asian taustalla kunnostuneita sessiomuusikoita ja laulaja Ian Brown laulaa päin honkia. Kaiken lisäksi bändi veivaa lavalla kauheaa keskitien soulrock-veisua.

Mitä siinä fanikaan enää voi muuta tehdä kuin buuata ja heitellä esineitä lavalle? Ei-niin-yllättävästi yhtye hajosi lopullisesti paria kuukautta myöhemmin.

Kotimaan puolella Andy McCoy palasi vuoden 2009 elokuussa parrasvaloihin uuden yhtyeensä The Real McCoy Bandin kera. Kitaristiksi oli pestattu Foo Fightersin Chris Shiflett ja meiningin tuli olla kaikin puolin maailmanluokkaa. Ilo ei kestänyt kauaa, sillä jo marraskuussa kesken kiertueen tiedotettiin yhtyeen hajoamisesta.

Yhtyeestä lähteneen Chris Shiflettin sekä Andy ja Angela McCoyn kertomukset hajoamisen syystä luonnollisesti poikkesivat toisistaan. Shiflettin kenkiin pystyy kuitenkin astumaan tarkkailemalla alta Andyn villiä busuki-improvisaatiota.

Otetaan lopuksi vielä yksi epäonninen keikkataltionti, johon syynä lienevät kehäraakkiuden sijaan tekniset ongelmat. Van Halenin vuosien 2007-2008 paluukiertue sujui suurin piirtein mallikkaasti, mutta Pohjois-Carolinan Greensborossa onni ei ollut myötä. Vaikka Eddie Van Halen ei kiertueella ollut ihan nuoruutensa vedossa, ei Greensboron episodia voi Eddien niskoille vyöryttää. Kun ääniteknikko laittaa Jumpin synariffin soimaan väärältä taajudelta, on jopa maailman nopein kitaristi aseeton.

Askarruttamaan jää silti se, miksei kappaletta keskeytetty? Eddie Van Halen kitaroi urheasti kappaleen sooloineen kaikkineen ja David Lee Roth laulaa välillä Eddien, välillä massiivisen synariffin mukaan. On se vaan penteleen hauska!