”Antakaa kaikki oikeudet meille, maksamme punnan” – Stone Roses ajoi valokuvaajat boikottiin

Enää eivät ainoastaan suuret mediakonsernit riistä valokuvaajia. Myös brittipopin pioneerit päättivät heittäytyä häijyiksi.

Kuva: Geffen

Männäviikolla tuli jonkinmoiseen julkisuuteen Stone Roses -yhtyeen käsittämätön vaatimus keikkojaan taltioiville lehtikuvaajille. Bändi esitti, että saadakseen luvan räpsiä fotoja konserteissa kuka mihinkin julkaisuunsa valokuvaajien tulee hyväksyä sopimus, jossa kuvaaja luovuttaa yhtyeelle kaikki oikeudet kaikkiin kuviinsa yhden punnan korvausta vastaan.

Dangerous minds -sivulla asiaa esittelevä maineikas rock-valokuvaaja Ian Tilton toteaa, että sopimus olisi käsitettävissä, jos kyseessä olisi yhtyeen itsensä palkkaama kuvaaja, joka dokumentoisi kiertuetta. Kuvaaja tienaisi muutaman satasen illan kuvistaan, ja sittenkin bändi maksaisi vielä erilliset korvaukset niistä kuvista, joita se muissa promomateriaaleissaan käyttää. Nyt vaatimus on ulotettu myös kaikkiin lehtikuvaajiin.

”Stone Roses oli halukas maksamaan yhden punnan kaikkien oikeuksien ostamisesta”, Tilton huomauttaa haastattelussa. ”Tämä on loukkaavaa hyväksikäyttöä pahimillaan.”

Boikottiuhkauksin terästetyssä riidassa saatiin aikaan pieni, mutta turha myönnytys äskettäin, kun bändi uudisti valokuvien fotopassikaavakettaan. Revisioitu sanamuoto ei puhu mitään oikeuksien siirtämisestä bändille – mutta kieltää kuvaajaa myymästä kuviensa julkaisuoikeuksia millekään muulle taholle kuin luvassa ilmoitetulle julkaisulle ilman yhtyeen lupaa.

Tiltonin mukaan vaatimus on röyhkeydessään uskomaton, sillä monelle valokuvaajalle ei makseta mainittavaa palkkiota lehtikuvauskeikastaan, vaan varsinaiset ansiotulot saadaan kuvan syndikoidusta levittämisestä muihin lehtiin ja tuotteisiin.

Ian Tilton organisoi yhä boikottia Facebookissa lempibändinsä keikkoja vastaan, kunnes hommaan saadaan jotain järkeä.

Kyseessä kun kuitenkin lienee väärinkäsitys. Toivottavasti.