Värikäs ja hauska antisankarielokuva – arviossa Birds of Prey

Harley Quinnin ja Jokerin erosta alkava elokuva on visuaalisesti ihanan sarjakuvamainen, mutta tarina jää poskettomien antisankarien ja katkeilevien raajojen jalkoihin, kirjoittaa Jukka Hätinen.

Birds of Prey
ohj. Cathy Yan

Supersankarielokuva Birds of Prey saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 7. helmikuuta. DC Comicsin universumiin sijoittuva Suicide Squadin (2016) spin-off on oikeastaan eroleffa: se alkaa Jokerin ja Harley Quinnin bänkseistä ja kertoo, kuinka itsenäinen nainen nousee jaloilleen toksisen suhteen jäljiltä.

Birds of Prey on visuaalisesti ihanan sarjakuvamainen; värimaailma on kuin lehden sivuilta ja hahmot kulmikkaita ja kärjistettyjä. Glitterintäyteiset tappelukohtaukset ovat koreografioiltaan näyttäviä, etenkin kun niihin paritettu musiikki tukee tätä katkeilevien raajojen tanssia.

Musiikin niputtava Birds of Prey: The Album on dojacateinen, halseyineen ja saweetieineen muutenkin kuin sisarteos Black Pantherin vastaavalle. Suomalaisittain huomionarvioista on Birds of Preyn tunnarina soiva Megan thee Stallionin ja Normanin mainio kappale Diamonds, jonka on tuottanut MD$ eli Santeri Kauppinen. Eipä tule mieleen, milloin suomalaissävelet olisivat jytisseet näin isossa leffassa näin isosti.

Keskittymishäiriöisen ja eroa prosessoivan Harley Quinnin (Margot Robbie) johtama antisankarigalleria on kiinnostava ja hauska. Huntress (Mary Elizabeth Winstead) on lakonisuudessaan ja tahattomassa komiikassaan timanttia. Sadistinen ja narsistinen Roman Sionis (Ewan McGregor) on niin luotaantyöntävä, ettei katsojan tarvitse arpoa puolia.

Dialogi on parhaimmillaan posketonta, mutta muuten tarina on useista kerroksista huolimatta litteä ja juoni turhauttava kuin taskussa solmuun mennyt nappikuulokkeiden piuha. Raihnaisen vuoristoradan mieleen tuova rytmitys ei myöskään auta elokuvaa: on käynnistymisvaikeuksia ja pitkäveteisiä siirtymiä, mutta adhdmainen takaumien kanssa temppuilukin alkaa tympiä. Birds of Prey on silti erittäin viihdyttävä ja värikäs toimintapläjäys.