Blockfest-kohu paisuu: Aamulehti käytti tekaistun henkilön kommenttia mielipidepalstalla

Ensin tamperelaislehti uutisoi valheellisesti kaupunkifestivaalilla tapahtuneesta puukotuksesta, ja nyt se yrittää Stara.fi:n mukaan puhdistaa mainettaan valehenkilön mielipidekirjoituksella. Mitä ihmettä?

Kuva: Husto

Aamulehti on saanut tänä kesänä kylmää vettä niskaansa oikein kunnolla – ja ihan syystäkin. Vasta kun Markus Määttäsen kohututusta Breivik-tekstistä on toivuttu, velloo lehden ympärillä jo uudet syytökset.

Viimeisimpänä Aamulehden hampaisiin on joutunut Tampereella järjestetty hip hop -festivaali Blockfest. Lehti esimerkiksi uutisoi virheellisesti puukotuksesta, ja oikaisi väärät tiedot vasta kahden vuorokauden kuluttua. Aamulehden päätoimittaja ei myöskään katsonut tarpeelliseksi julkaista Blockfestin avointa vastinetta.

Tiistaina lehden mielipidepalstalle ilmestyi Jon Cederberg -nimisen lukijan kirjoitus Festarimelu teki talosta asumiskelvottoman. Stara.fi:n mukaan kirjoittaja ”kertoi asuvansa tapahtuman viereisessä opiskelija-asuntolassa ja festivaalin rikkoneen räikeästi lupaehtoja. Tekstissä vaadittiin, että festivaalin järjestämiseen ei saisi enää myöntää minkäänlaisia lupia.”

Blockfestin vastakommenttia ei päästetty lehteen, eikä Aamulehti suostunut myöskään antamaan Cederbergin yhteystietoja.

”Blockfestin etsiessä kirjoittajaa ilmeni, että yksikään internetin hakukone ei tunne suomalaista Jon Cederbergiä. Yksikään numeropalvelu ei löytänyt Jon Cederbergille puhelinnumeroa. Väestörekisterin tietopalvelu ei tunnistanut yhtäkään Suomessa asuvaa yli 15-vuotiasta Jon, Jonas, Jonatan tai Jonathan Cederbergiä. Kenenkään Tampereella asuvan Cederbergin osoitetiedot eivät täsmänneet alueelle. Kyseisen talon asukasluettelossakaan ei ollut Cederberg-nimeä,” kirjoittaa Stara.fi.

Jälkeenpäin myös Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö on vahvistanut, ettei Cederberg-nimistä asukasta löydy TOAS:n listoilta. Aamulehti on kuitenkin vakuuttanut mielipidekirjoittajien olevan todellisia henkilöitä, jotka kirjoittavat omalla nimellään.

UPDATE: Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen kommentoi asiaa Keskisuomalaiselle.