C-kasetit elävät ja voivat hyvin pienen piirin keskuudessa – yritykselle myyntiennätys

05.09.2015

Musiikkiformaatit tuntuvat kiertävän eräänlaista kehää. Edellinen malli katoaa uuden tieltä, kuten CD suoratoistopalveluiden, ja samalla vanhat nousevat pikkuhiljaa takaisin muotiin retrohengessä. Ensin nousivat vinyylit, nyt C-kasetit eli ”kassut”.

Missourissa, Springfieldissä vuodesta 1969 toiminut National Audio Company ilmoitti tehneensä parhaat kasettimyyntiluvut koko yhtiön historiassa. Myynti on kasvanut viime vuodesta yli 20 prosenttia.

“Olemme olleet liian itsepäisiä lopettaaksemme”, toimitusjohtaja Steve Stepp kertoi Bloombergille.

“Retroliike on selvästi nostanut myyntiä. Ihmiset haluavat nostalgiaa ja jotain konkreettista, mitä pitää kädessä”, hän jatkaa.

Yhtiö käyttää edelleen 1970-luvulla valmistettuja laitteita kasettien valmistukseen. Se valmisti vuonna 2014 yli 10 miljoonaa kasettia, joten formaatin valmistusta ei suinkaan ole lopetettu. Samalla kaseteista on muodostumassa keräilyharvinaisuuksia, joiden arvo kohoaa.

C-kasettiformaatti oli merkittävä musiikin tallennusmedia 1960-luvun lopusta 1990-luvun alkuun, jolloin CD syrjäytti sen. Suomessa kasettimyynti oli huipussaan vasta vuonna 1988.

On mahdollista, että kasettiformaatti oli vain tauolla ja lähtee nyt vinyyleiden kaltaiseen nousuun. Ja on hyvin todennäköistä, että myös CD tulee tekemään jonkinlaisen retrocomebackin vielä joskus.

Alla esimerkki retroilijoiden C-kasettifanituksesta. DJ Kridlokk, GNXTA, 2011.

Lisää luettavaa