Canhän se on mielessä, mutta nauhoitetaan nyt ensin – Oranssi Pazuzu paljastaa vaikutteitaan

Oranssi Pazuzu julkaisee 26. helmikuuta Värähtelijä-albuminsa. Bändin tuotannossa kuuluu kaikuja niin black metalista, psykedeelisen rockin historiasta kuin krautrockista, ja vilahduksia lokeroista, joihin ei ehdi työntää kättään.

Tämän johdosta pyysimme Oranssin Pazuzun Onttoa ja Juh-Hista kertomaan konkreettisesti minkälaista musiikkia uutta levyä tehdessä on kuunneltu ja minkälaiset kappaleet ovat jättäneet jälkiään Pazuzu-soundiin.

Saimme vastaukseksi viiden videon paketin.

Scott Walker: Cossacks Are
Ontto: “Scott Walker, ja erityisesti kolme viimeisintä levyään, on ollut meille ajatuksen tasolla iso vaikuttaja. Walkerin tuotanto viimeiseltä 20 vuodelta on täynnä hienoja biisejä, joissa ei ole riffejä eikä juurikaan sointuja. Sen sijaan Walkerin biisit ovat maisemia, ja monesti ahdistavan synkkiä sellaisia. Oikeastaan keskimäärin ahdistavampaa kuin vaikkapa hevimusa. Tässä biisissä on poikkeuksellisesti kitarariffi, mutta sekin jää taustalle pelkäksi kudelmaksi osana muuta maisemaa. Mystistä ja inspiroivaa.”

Can: Spoon (Live)
Ontto: “Kun mennään Scott Walkerin riffittömyydestä yksi askel eteenpäin, saadaan Canin yksi riffi. Tässä ollaan ytimessä. Primitiivinen rytmi ja psykoottinen fiilis. Meillä ei ehkä ole Canin kärsivällisyyttä, mutta tuo hetkeen uppoutumisen ihanne on sellainen, jota haluaisi itsekin pitää yllä. Puitteet ovat myös kunnossa jonglööriä ja haalareita myöten. Arvostan.”

Islaja: Siren Call
Ontto: “En tiedä mikä tässä on, mutta minusta Islaja kuulostaa monesti siltä kuin biisi olisi menossa rikki. Äärimmäisen inhimillistä, että musiikki hajoaa. Islajassa vaikuttaa oikeasti olevan suomalaista hulluutta, enkä tarkoita sitä sorttia jossa huudetaan kännissä urpouksia. Tämä on voimakasta ja vaikeasti kategorisoitavaa.“

Radiohead: All I Need (Live in the Basement)
Jun-His: “Levyä tehdessä sitä koitti pitää tällaiset biisit mielessä biisien intensiteettiä miettiessä. Tässä on sellainen lunastuksen maku heti ensisekunneista lähtien että oksat pois. Muutenkin In Rainbows on itselle rakkain Radiohead-levy, ja tämä Live in Basement vaan nostaa kyseisen levyn biisejä omalla asteikolla ylöspäin. Näin rennolta ja raikkaalta haluaisi saada omatkin musiikilliset tekemiset kuulostamaan.”

Swans: No Words No Thoughts
Jun-His: “Tämä bändi on ollut suurena inspiraationa jo parin Pazuzu-levyn ajan. Vuoroin kuristetaan ja vuoroin löysennetään otetta. Jokaisella äänellä ja kilkatuksella on oikeasti oma musiikillinen sanottavansa, ja ne ovat osana luomassa kaoottista ahdistussinfoniaa, jonka voi tuntea joka solulla, varsinkin livenä. Bändi toimii myös innoittajana siinä mielessä, että tyypit eivät ole löysänneet vanhoilla päivillään lainkaan. Itse asiassa päinvastoin ovat uudistuneet entistäkin äärimmäisempään muotoon.”