Ei jäädä tuleen makaamaan, laitetaan bändi sinne soittamaan – Tuska Utopia alkaa huomenna

Kun Tuska-festivaali jouduttiin perumaan, organisaatio ei halunnut jäädä märehtimään, vaan alkoi suunnitella jotain uutta. "Kyllähän se aika tunneperäisestä vitutuksesta lähti", Tuska Utopian art director Jenni Kääriäinen kertoo Rumballe.

12.11.2020

Utopia oli tismalleen oikea sana kuvailemaan syyskuista alkuiltaa, jolloin seisoin Suvilahden kaasukellon sisällä peltimansikka kädessäni ja korvamonitorit rööreissäni. Muutaman metrin päässä Turmion Kätilöt messusi kappalettaan, mutta meidät erotti hämärtyvässä illassa kartion valaiseva ja turvaväleistä muistuttava lieskojen meri. Tarinan mukaan kaasukellossa ammuttu pyrotekniikka oli peräisin Nightwishin kiertueelta, joka koronan vuoksi jäi soittamatta.

Paikalla kuvattiin huomenna nähtävää Tuska Utopia -debyttijaksoa. Videokonsepti lanseerattiin, koska Tuska, kuten käytännössä koko kesä 2020 peruttiin.

Tuskan festivaalisuunnittelijan ja Tuska Utopia -konseptin art director Jenni Kääriäinen kertoo, että Tuskaa tehtiin, kunnes ei enää tehty.

”Seurasimme keväällä tilannetta aika rauhallisin mielin. Helvetillinen harmitus oli, pelkäsimme pahinta, mutta toivoimme parasta. Mutta niin kauan, kun festivaalin toteutuminen näytti mahdolliselta, sitä tehtiin täysillä”, Kääriäinen sanoo puhelimitse.

Kääriäisen mukaan hänen operatiivinen työnsä tuon epävarmuuden aikana keskittyi siihen, että projektihenkilöstöstä, urakoitsijoista ja muista Tuskaan liittyvistä tahoista pidettiin hyvää huolta.

”Meillä on helvetin hyvä porukka rakentamassa festaria. Haluttiin pitää heidät kartalla koko ajan, mitä uhkia, mitä mahdollisuuksia. Kommunikoitiin mahdollisimman hyvin ja rehellisesti heidän kanssaan vaikka se olisi, että huonolta näyttää.”

Kun varmistui, että Tuskaa ei voi järjestää ja kesän festivaalin valmistelut lopetettiin, organisaatiossa alettiin miettiä uusia avauksia.

”Kyllähän se aika tunneperäisestä vitutuksesta lähti”, Kääriäinen tunnustaa.

”Haluttiin tehdä jotain, että artistit pysyisivät virkeinä ja jengi saisi hyviä fiiliksiä vaikka tilanne oli paskamainen. Eikä haluttu jäädä itse märehtimään.”

Vitutus voimavaranaan Kääriäinen ja Tuskan toimitusjohtaja Eeka Mäkynen suunnittelivat Tuska Utopia -konseptia. Ajatuksena oli striimikeikan toteuttaminen, mutta jollain tapaa autenttisena.

”Palloteltiin ideaa pari viikkoa, ja päädyttiin siihen, että käytämme oikeita mestoja, ei mitään lavastettua tai feikkiä. Halusimme olosuhteen tai ympäristön olevan niin voimakas, että esiintyjällä olisi mahdollisuus reagoida siihen.”

Ensimmäinen Tuska Utopia kuvattiin itseoikeutetusti festivaalin kotikentällä Suvilahdessa. Kun varmistui, että tunnistettavana maamerkkinä näkyvään kaasukelloon pääsisi sisälle, Kääriäisellä oli selvät sävelet.

”Kaasukellon puitteet huusivat industrialia kamaa! Turmion Kätilöiden kanssa oli hauskaa tehdä duunia, he olivat niin avoimia ja valmiina heittäytymään. Vaatii artistiltakin, että on valmis kokeilemaan uutta ilman, että menee heti sormi suuhun.”

Musiikkia ja haastatteluja yhdisteleviä Tuska Utopia -jaksoja on luvassa ainakin kaksi: Hankalat maanmuodostumat haastoivat niin kuvausryhmän kuin esiintyjänkin, kun Battle Beast esiintyy salaisessa linnassa. Sellot soivat kalmiston yllä, kun Apocalyptica nähdään Pälkäneen rauniokirkossa.

Jatkoa saattaa hyvinkin olla luvassa: Kääriäinen kertoo vastanneensa puhelimeen Inarijärven lähistöltä.

”Otettiin aamulla Rovaniemeltä auto alle ja ollaan matkalla Kaunispään huipulle. Lähdetään Inarijärven puolelta tulemaan itärajaa pitkin kohti Helsinkiä. Ajellaan viikko, tsekataan 12 uutta mahdollista kuvauslokaatiota. Jutellaan maakunnissa jengin kanssa, että miten siellä menee.”

Päätös mahdollisesta jatkosta tehdään vasta näistä kolmesta ensimmäisestä Tuska Utopiasta saadun analytiikan ja palautteen jälkeen.

”Tuskan brändiin kuuluu, että halutaan kuunnella faneja ja yleisöä. Otetaan vastaan palautetta ja tutkiskellaan tulevaisuutta siitä näkökulmasta.”

Intoa Kääriäisellä ainakin olisi.

”Suomessa on niin paljon hyviä bändejä ja niin reippaasti upeita paikkoja, että niitä yhdistelemällä riittäisi tarinoita kerrottavaksi.”

Tuska Utopia
Perjantai 13.11. klo 21 Turmion Kätilöt
Perjantai 20.11. klo 21 Battle Beast
Perjantai 27.11. klo 21 Apocalyptica
Lisätietoja Tuskan kotisivuilta.

Lisää luettavaa