Elmu innoissaan: Nosturin tilalle 3 000 hengen keikkapaikka?

Elmun tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa vakuuteltiin, että huolet Nosturin purkamisesta ovat turhia. Nosturin naapurista osoitetut uudet tilat toisivat Helsinkiin kauan kaivatun 3 000 hengen keikka-areenan.

Teksti ja kuvat: Hilla Kurki

Viime päivinä hämmennystä ovat herättäneet huhut keikkapaikka Nosturin purkamisesta uuden Telakanrannan ”design- ja kulttuurikeskittymän” tieltä.

Asiasta on oltu huolissaan muun muassa Facebookin protestiryhmässä, joka on ehtinyt parissa päivässä kerätä liki viisituhatta jäsentä.

Nosturin porukkaa tuleva paikanvaihdos ei haittaa vaan he kokevat sen päinvastoin mahdollisuudeksi nostaa profiiliaan.

Elmu ry hakee Nosturin naapurissa sijaitsevan, vuonna 1916 rakennetun konepajahallin korjaamista musiikkihalliksi. Jos suunnitelmat onnistuvat, luvassa olisi uusi 3 000 hengen keikkapaikka.

”Tällä hetkellä moni ulkomainen bändi jättää tulematta Helsinkiin, koska sopivan kokoista esiintymisareenaa ei yksinkertaisesti ole”, kertoo Nosturin ohjelmapäällikkö Eeka Mäkynen.

”Esimerkiksi Nosturin 900 asiakaspaikasta seuraava kokoluokka on Jäähallin 5 000 paikkaa”, hän jatkaa.

Lehdistötilaisuudessa Elmun toiminnanjohtaja Antti Rautio ja hallituksen varapuheenjohtaja Jyrki Jauhiainen maalailevat uuden hallin mahdollisuuksia: keikkoja katsottaisiin jopa kuuden metrin korkeudesta ja liikuteltava etuseinä mahdollistaisi tilan joustavan käytön. Komeissa havainnekuvissa keikalla on Motörhead.

Vastaavanlaisia vanhoja keikkapaikoiksi kunnostettuja teollisuushalleja löytyy esimerkiksi Berliinistä ja Kölnistä.

Ehtona Elmun siirtymiselle on, että kaikki nykyinen toiminta saa jatkaa myös uusissa tiloissa ja käyttökustannukset säilyvät tarpeeksi alhaisina monipuolisen ohjelmatarjonnan takaamiseksi. Myös ikärajattomuus halutaan säilyttää uuden musiikkihallin periaatteena.

Nosturissa harjoittelee nykyisin yli 40 kokoonpanoa. Treenikämpät eivät sijaitsisi fyysisesti uudessa hallirakennuksessa, mutta niiden mahtumisesta uudelle alueelle aiotaan pitää kiinni.

Elmun tavoitteena on siirtyä uusiin tiloihin aikaisintaan 4–5 vuoden päästä. Yksittäisiä tapahtumia alueella voisi järjestää jo vuosina 2011–2012.

Tästä konepajahallista suunnitellaan uutta 3 000 hengen keikkapaikkaa, joka korvaisi Nosturin.