Elmu ja Helsingin vastaanottokeskukset aloittavat yhteistyöprojektin – “Musiikki on yhteinen kieli, joka ei tunne rajoja”

11.06.2016

Elävän musiikin yhdistys Elmu ry, kulttuuriyhdistys Caisa, Skanska sekä Helsingin vastaanottokeskukset aloittavat yhteistyöprojektin.

Nosturin sali avataan ensi viikolla treenikäyttöön. Helsingin vastaanottokeskuksista kootaan muusikot ja soittamisesta kiinnostuneet mukaan yhteiseen bändiin. Bändiprojektiin kutsutaan lisäksi myös kanta-suomalaisia muusikoita.

Tarkoituksena on tarjota vastaanottokeskusten muusikoille itsensätoteuttamismahdollisuuksia ja mielekästä toimintaa. Ajatuksena on myös saada heidät verkostoitumaan paikallisten muusikoiden kanssa.

Yhteistyö huipentuu elokuussa avoimiin kenraaliharjoituksiin sekä Caisassa järjestettävään konserttiin. Caisan kulttuurituottaja Jaana Lindman uskoo projektin toimivan sillanrakentajana.

”Vastaanottokeskuksissa on paljon lahjakkaita muusikoita, jotka eivät tällä hetkellä voi toteuttaa itseään musiikillisesti. Haluamme avata heille Helsingin musiikkikenttää tarjoamalla treenitiloja ja mahdollisuuden soittaa yhdessä suomalaisten ammattimuusikoiden kanssa”, Lindman toteaa Elmun tiedotteessa.

Vaikka yhteistyö on vasta alkanut, on tekijöillä jo mielessä isommat suunnitelmat. Elmun ohjelmapäällikkö Mika ”Nixon” Nikula toivoo yhteistyön leviävän koko Suomeen.

Rumba kyseli Nikulalta päällimmäiset projektista. Lue haastattelu alta.

Nixon Nikula, mistä projektissa on kyse?

”Tarkoituksena on mahdollistaa musiikinharrastaminen myös vastaanottokeskusten asukkaille. Kokeilemme tällaista mallia, jossa kesän ajan pari päivää viikossa Nosturin sali muuttuu treenitilaksi. Treeneihin kutsutaan Vastaanottokeskuksissa olevat asukkaat, mutta lisäksi kutsumme paikalle myös jo aiemmin talossamme harjoitelleiden yhtyeiden soittajia.

Musiikki on yhteinen kieli, joka ei tunne rajoja ja tuloksena voi syntyä varsinkin mielenkiintoisiakin comboja. Harjoituksiin on siis mahdollista osallitua aika vapaasti.”

Milloin harjoitukset alkavat?

”Ensimmäiset harjoitukset ovat jo ensi viikon keskiviikkona. Tila on varattu käyttöön keskiviikosta perjantaihin.”

Mistä idea syntyi?

”Idea sai alkunsa Eläkeläisten keikalta. Silloin rupesimme Kulttuurikeskus Caisan Jaanan kanssa miettimään humppamatoa katsellessamme, että olisiko jotain mitä pystyisimme tekemään kotouttamisen helpottamiseksi. Vielä saman illan aikana keskustelu johti siihen, että päädyimme selvittämään olisikö tällainen kesän aikana tapahtuva treenikämppä toiminta mahdollista. Ja olihan se.

Jos homma toimii, niin suunnitelmissa on myös lähteä selvittämään projektin laajentamista muualle Suomeen.”

Mitä tämä poikii?

”Elokuussa tulee ensin avoin ”kenraalinharjoitus” kaikille Nosturissa. Tässä konsertissa tarjotaan siis myös mahdollisuus vastaanottokeskusten muille asukkaille tulla katsomaan konserttia. Tämän lisäksi päätöskonsertti on nyt sovittuna Kulttuuritalo Caisaan.

Tässäkin on suunnitelmissa laajentaa sarjaa siten, että konsertti saadaan ilahduttamaan myös muualle maahan, mutta nämä ovat vasta suunnitelman vaiheessa.”

Mihin pyritte?

”Toivotaan, että saadaan tämä malli laajennettua myös muualle Suomeen ja ympärivuotiseksi. Merimaa avasi hienosti rasisminvastaisen keikkakesän, sille täysi support ja hatunnosto.

Toivotaan, että tämän avulla saadaan laajennettua hyvä aate jatkumaan ympäri vuoden.”

Lisää luettavaa