”En tee musiikkiani miellyttämisen tai sovinnaisten rooliodotusten vuoksi” – ensinäytössä Maria Lentosen ilmastoteemalla puhutteleva Askeleet-musiikkivideo

Maria Lentosen Askeleet-singlen musiikkivideo on nyt ensinäytössä.

06.04.2020

Hiljalleen debyyttialbuminsa ja ep:n julkaisua suunnitteleva Maria Lentonen on omaperäinen tulokas suomalaiseen musiikkiskeneen. Aikaisemmin ihmisoikeusjuristina toiminut artisti ei epäröi ottaa musiikillaan kantaa yhteiskuntaa vaivaaviin ongelmiin. Lentosen 27. maaliskuuta julkaistu Askeleet-single kysyy kuulijalta, millaisen maailman tämä aikoo jättää jälkeensä. Lentonen toivoo, että voimakas pop-laulu saisi yleisön muuttamaan toimintatapojaan kestävämmiksi.

”Katselin pari vuotta sitten jouluna tyttäreni kanssa ulos ikkunasta ja selitin hänelle mitä musta joulu -sanonta tarkoittaa. Havahduin tajuttuani, että hän ei edes tiedä mitä lumi on, koska hän ei muista edellisiä talvia ja tuona vuonna sitä ei satanut ollenkaan”, artisti kertoo. Askeleet-biisin striimaus tulot ohjataan ensimmäisen puolen vuoden ajalta John Nurmisen säätiölle, joka käyttää rahat Itämeren suojelemiseen.

Alkuvuoden studiossa viettänyt laulaja harkitsi ilmastonmuutosta käsittelevän sinkun julkaisun lykkäämistä myöhemmälle ajankohdalle koronaviruksen puhkeamisen takia. Hän kuitenkin pidättäytyi alkuperäisessä suunnitelmassaan, sillä ilmastonmuutos ei katoa vaikka virusepidemia onkin vallannut otsikot.

”Vallitseva virustilanne on pelottava koko maailman kannalta. Toivon, että tästä selvitään suistumatta 90-luvun laman kaltaiseen tilanteeseen ja ettei talouden elvyttämistä tehdä luonnon kustannuksella”, artisti pohtii.

Laulaja julkaisi viime vuonna ensimmäisen singlensä Sun jälkeen. Artisti koki saaneensa positiivisen ja hyvän vastaanoton biisilleen, vaikka hänellä ei ollu takanaan levy-yhtiön promootiokoneistoa.

”Kaikki voivat nykypäivänä julkaista musiikkia, mutta indienä oman musiikin kuuluviin saaminen on todella vaikeaa”, Lentonen ajattelee.

Laulajalla on aina ollut tarve puuttua epäkohtiin ja antaa ääni niille, joilla ei sellaista ole. Tämä selittää myös artistin aikaisemman ammatin. Lentonen hautoi pitkään siirtymistä juristista muusikoksi. Jarruttavina tekijöinä oli epävarmuus ja pelko epäonnistumisesta. Neljä vuotta sitten hän kuitenkin rohkaistui aloittamaan taiteilijan uran.

”Valtava määrä luovuutta vapautui käyttöön, kun oivalsin, että vain tekemättömät jutut jäävät kaivelemaan. Esimerkiksi ainoa asia, mikä minua nyt muusikkona kaduttaa on, etten uskaltanut aloittaa aiemmin”, Lentonen toteaa.

Artisti ei murehdi ihmisistä, jotka vierastavat hänen kantaaottavaa tapaa tehdä taidetta. Muusikko uskoo, että hänen käsittelemistään aiheistaan kiinnostuneet kyllä löytävät musiikin ääreen.
”Tiedostan, että kaikkia kannanottoni muun muassa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tai tasa-arvon parantamiseen eivät miellytä, mutta miellyttämisen tai sovinnaisten rooliodotusten vuoksi en halua musiikkia tai taidetta tehdäkään”, hän selittää.

Lentonen mainitsee esikuvikseen Minna Canthin sekä valokuvaaja Meeri Koutaniemen.

”Esikuviani ovat älykkäät ja rohkeat ihmiset, jotka käyttävät asemaansa yhteiskunnallisten epäkohtien esiin nostamiseen ja niihin vaikuttamiseen”.

Hän arvostaa samoja piirteitä myös musiikillisissa vaikuttajissaan. Niitä ovat muun muassa Iisa, Mariska, Plaeface, Mari Rantasila sekä Julkinen sana, ”Musiikissa arvostan rehellisiä ja oivaltavia tekstejä. Olen myös huomannut vasta muusikoksi ryhdyttyäni, että suomen kieli on todella vaikeaa ilmaista ja ääntää”.

Artisti lupaa julkaista tänä vuonna lisää sinkkuja. Ensimmäistä ep:tä ja albumia joudutaan kuitenkin vielä odottamaan. Niiden julkaisut venyvät ainakin ensi vuoden puolelle.

”Biisit molempiin ovat valmiina, mutta tilanne voi elää, koska teen koko ajan lisää biisejä. Ep ja albumi tulevat olemaan temaattisia kokonaisuuksia”, muusikko kertoo.

Uusien kappaleiden tekemisen lisäksi laulaja aikoo palata bändeineen keikkalavoille heti, kun vallitseva tilanne sen sallii.

Alta löytyy Maria Lentosen ensinäytössä oleva Askeleet-musiikkivideo. Visuaalisesti synkkä, mutta kaunis video tekee oikeutta Lentosen tummalle ja tunteikkaalle lauluäänelle, sekä suuret mittasuhteet saavuttavalle kappaleelle.

Lisää luettavaa