Eurosonic: Crystal Fighters oli kuin kristallia

13.01.2011

Esiintymisensä perusteella espanjalaiskokoonpanon keräämissä kehuissa riittää katetta.

Teksti: Marko Ylitalo
Eurosonic Noorderslaag
12.–15.1.2011 Groningen, Hollanti

“Single most exciting live show in dance music”, väittää Mixmag. “Crystal Fighters stand out as one of the most interesting prospects by a mile – something genuinely new sounding”, sanoo NME-lehti.

“Klaxons move over, this band are brilliant, fantastic live performances infused with the unique instruments creates a brilliant sound”, kehuu puolestaan Its All Indie -blogi ja Time Out jatkaa: “raved-up folktronica and minimal electro pop and veering from Fischerspooner-style euphoria to Animal Collective-toned delicacy”. Ja niin edelleen.

Espanjalaisen (tosin mukana on kaksi englantilaista ja yksi amerikkalainen) Crystal Fightersin omalaatuinen sekoitus baski-instrumentteja, syntetisaattoreita, perkussioita ja lauluharmonioita oli yleisömäärän perusteella yksi Eurosonic-keskiviikon odotetuimmista. Reaktioista päätellen valistuneet kuulijat eivät edes olleet sekoittaneet navarralaisia samanhenkiseen mutta kanadalaiseen Crystal Castlesiin.

Hieman Tavastiaa suurempi Vera-klubi oli ääriään myöten täynnä jo ennen soiton alkamista. Ensimmäiseksi kuultiin erinomaisen Star Of Love -debyyttialbumin kohokohtiin lukeutuva Champion Sound. Soundit tosin olivat alkuun jotain aivan muuta kuin mestarillisia, mutta ne saatiin korjattua keikan siitä juuri kärsimättä. Levyyn verrattuna livenä lipsuttiin silti liiaksi pelimanneiluun.

Kitsune-kokoelmalla julkaistu Xtatic Truth -ensisingle osoitti, että mitä yksinkertaisempi biitti, sitä enemmän lavanedusta liikkui mukana. Sama päti huudattamiseen: At Home -kappaleen aikana yleisö hoilasi lähes ekstaattisesti ”no, no” ja ”jee, jee”. Säeparin järjettömyys ei desibelejä vähentänyt.

Viiden laulajan yhteistyö toimi loistavasti, vaikka kaksi hipeintä heistä näytti Devendra Banhartin ja Jaakko Eino Kalevin yhteisiltä lapsilta, varsinkin päävokalisti Sebastian. Kaksikolla ei myöskään ollut minkäänlaista lavakarismaa, jota sen sijaan pursusi sivuun jääneeltä Laurelta. Follow- ja varsinkin Swallow-kappaleessa hän pääsi esille vähän enemmän kuin muulloin ja silloin yleisökin hyppi kuin Stromae megahitissään.

Valitettavasti showcase-keikoilla ei ole aikaa encoreen.

MySpace: Crystal Fighters

Crystal Fighters livenä Later with Jools Holland Show’ssa

Lisää luettavaa