Eurosonic: Rajojen rikkojat palkittiin

13.01.2011

The Baseballs olisi lyönyt kunnarin, mikäli pystejä olisi jaettu enemmän. Muutamissa muissakin Ebba-palkituissa on potentiaalia todelliseen kansainväliseen jymymenestykseen.

Teksti: Marko Ylitalo
Kuva: Rene Keijzer
Eurosonic Noorderslaag
12.–15.1.2011 Groningen, Hollanti

Kun BBC-legenda Jools Hollandin mutaiset mutta tyylitajuiset nahkakengät kopistelivat Oosterpoort-teatterin catwalkia, oli Euroopan suurin musiikkialan ammmattilaistapahtuma Eurosonic Noorderslaag 2011 virallisesti avattu.

Hollannin Groningenissa oli jo aikaisemmin keskiviikkopäivällä vedetty muutamia showcase-keikkoja, mutta varsinaiset avaussanat kuultiin gaalaa jo kolmannen kerran isännöineen Hollandin suusta:

”Sanotaan, että Ebba-palkintojenjakoa pääsee juontamaan uransa aikana ainoastaan kaksi kertaa; ensimmäisen kerran silloin kun olet huipulla ja toisen kerran silloin kun olet urasi ehtoopuolella.”

”On mukava tulla takaisin!”

Holland on suosittu Hollannissakin. Luonnollisesti.

Tänä vuonna kymmenen palkittua olivat: Aura Dione (Tanska), The Baseballs (Saksa), Zaz (Ranska), Donkeyboy (Norja), Inna (Romania), Saint Lu (Itävalta), Mumford & Sons (Iso-Britannia), Miike Snow (Ruotsi), Caro Emerald (Hollanti) ja Stromae (Belgia).

Perus-Ebban lisäksi The Baseballs koppasi myös yleisöpalkinnon (Public’s Choise Award) ja esitti Umbrella-versionsa Jools Hollandin säestäessä sitä pianolla. Osapuolet olivat kuin karikatyyrejä itsestään. Rihannaa tuli taas ikävä.

Artisteista tehtyjen videopostikorttien perusteella heillä kaikilla on takanaan joko ”uskomaton vuosi” tai sitten ”ihan sekopäinen vuosi”: menestys oli päässyt yllättämään, ja yhtäkkiä pukkasi keikkaa, levytyssopimusta, kiertueita, festivaaleja, haastattelupyyntöjä, hotellihuoneita, lentokenttiä ja niin edelleen.

Muusikkojen kokemukset tukevat Ebba-palkintojen (European Border Breaker Awards) myöntämiskriteereitä. Euroopan unionin tukema kunnianosoitus myönnetään menestyneille debytanteille, joiden ensialbumin tulee olla julkaistu oman kotimaansa ulkopuolella. Myyntilukujen lisäksi jakoperusteissa huomioidaan kappaleiden radiosoittotiheys ja esiintyjän keikkailuaktiivisuus.

Siis Abbakin olisi saanut Ebban, jos pokaaleja olisi silloin jaettu. Tänä iltana ne jaettiin kahdeksatta kertaa.

Aikaisempina vuosina Ebba-pystin ovat pokanneet muun muassa Carla Bruni, Adele, Katie Melua, Damien Rice, The Thrills, Basshunter ja Katie Melua, joka myös esiintyi tämän vuoden tilaisuudessa. Hän säesti itseään akustisella kitaralla eikä juuri pitänyt itsestään melua.

Edellisvuosien voittajalistauksen perusteella tämänvuotinenkin kymmenikkö rikkonee lähitulevaisuudessa myös Suomen rajat. Tosin Stromaen ja Baseballsin lisäksi myös Miike Snow, Mumford & Sons ja Donkeyboy ovat jo jossain määrin tuttuja.

Samaa ei voi sanoa jäljelle jääneestä viisikosta. Lyhyiden gaala-esiintymisten perusteella asiaan sopii toivoa pikaista muutosa ainakin Saint Lulle ja Zazille. Hurrikaaniksi kuvailtu ensin mainittu on kuin Steven Tyler ja Lenny Kravitz samassa mekossa (paitsi että laulajatar esiintyi farkuissaan). Lauluäänen lisäksi myös laulut kuulostivat kantavan.

Zaz, oikealta nimeltään Isabelle Geffroy, puolestaan ei piitannut puhua muuta kuin ranskaa, mutta esiintyi sitten sitäkin puoleensavetävämmin. Ranskaksi tietenkin. Toivon mukaan kielimuuri särkyy edes yleisön osalta.

Sen sijaan Tanskan Lady Gagalta eli Aura Dionelta ja Romanian Britney Spearsilta eli Innalta jäänee useammankin maan rajat rikkomatta nykymenestyksestään huolimatta.

www.ebba-awards.eu

Lisää luettavaa