The Fallin Mark E. Smith on kuollut

Mark Edward Smith 5.3.1957–24.1.2018.

25.01.2018

Mark E. Smith on kuollut kotonaan 60-vuotiaana.

Smithin kuolemasta uutisoitiin virheellisesti viime keväänä, kun laulaja kärsi ”mystisestä” suu- ja hengitystiesairaudesta. Smith kertoi siitä haastattelussa omaan hirtehiseen tapaansa:

”Se oli totta kai BBC, ne idiootit! Olin jo paranemaan päin, kun joku tuli käymään ja totesi, että by the way, sinä olet kuollut.”

Tällä kertaa kuolinuutinen on valitettavasti totta. Sen vahvisti The Fallin manageri Pam Vander. Hän lupasi yksityiskohtaisempaa tiedotetta aiheesta lähipäivien aikana.

Smithin kuoleman myötä haudataan myös The Fall. Smith oli vuonna 1976 perustetun bändin ainoa vuodesta toiseen, albumista albumiin, keikasta keikkaan ja myrskystä seuraavaan kulkenut jäsen. Wikipedian laskujen mukaan yhtyeessä musisoi vuosien saatossa 66 jäsentä.

”Vaikka se olisi minä ja sinun mummosi soittamassa bongoja, se olisi edelleen The Fall”, Smithin legendaarinen heitto kuuluu.

Smith perusti The Fallin nähtyään Sex Pistolsin kotikaupungissaan Manchesterissa. Muut The Fallin musiikillisen inspiraation lähteet olivat Can ja Velvet Underground. Brittiradion legenda John Peel oli uskollinen The Fallin tukija bändin ensiaskeleista lähtien.

Myös monien muiden musiikkitoimittajien suosikiksi noussut yhtye julkaisi peräti 32 albumia, joista viimeinen New Facts Emerge ilmestyi kesällä 2017. The Fall ehti flirttailla yli 40 vuotta kestäneellä urallaan moneen suuntaan, mutta se muistetaan parhaiten toisteisesta post-punkista ja Mark E. Smithin julman ja synkän humoristisista, monesti ironisista teksteistä.

The Fall esiintyi Suomessa vain yhden kerran, Supermassive-tapahtumassa Helsingissä 25. lokakuuta 2014. Viime vuonna viimeisillä keikoillaan Smith esiintyi pyörätuolissa istuen, yllä mainitusta sairaudesta johtuen. Sairastelun takia Smith oli myös kotonaan tv:n vankina ja altistui nykypäivän popmusiikille.

”Suurin osa siitä kuulostaa siltä, kun olet 15-vuotiaana ostamassa pilveä ja kämpän pitkätukkainen isäntä laittaa aina soimaan jonkun kammottavan Elton Johnin levyn. Ed Sheeran kuulostaa juuri siltä, hyödytön laulaja-lauluntekijä jota kirpputorit ovat pullollaan.”

Suorasanaisena ja – kuten The Fallin entisten jäsenten määrästä voi päätellä – vaikeana työkaverina pidetty Mark E. Smith ammensi vihasta, johon ympäröivä maailma tarjosi rutkasti aiheita. Ja vihaisena hän pysyi viimeisiin päiviinsä asti.

Yksi viimeisistä hänen antamistaan haastatteluista oli The Guardianille syksyllä. Siinä toimittaja kysyy Smithiltä: Onko sinulle tärkeää pysyä vihaisena? Smith vastasi:

”Kyllä. Ihmiset vaihtavat yhä kadun puolta minut nähdessään. Ja pystyn tyhjentämään pubin aina halutessani. Se on taito.”

Tällä hetkellä Mark E. Smith luultavasti ryystää tuoppia rauhassa, ajettuaan ”yläkerran orkesterin” muut musikantit viereiseen juottolaan.

Lisää luettavaa