Flow Festival julkisti ensimmäiset esiintyjänsä – Rumban kriitikot valitsivat joukosta kiinnostavimmat

Elokuuhun on vielä jokunen kuukausi aikaa, mutta lämpimistä kesäöistä voi varmaan alkaa jo unelmoimaan, kun Flow Festivalin ensimmäiset artistikiinnitykset julkaistiin. Mutta mitähän mieltä on Rumban kriitikkokaarti kiinnityksistä? Otetaanpa selvää.

Kuva: Elin Berge

7.-11. elokuuta Helsingin Suvilahdessa järjestettävä Flow Festival on julkistanut ensimmäiset ensi kesän esiintyjänsä. Festarin avajaiskonsertissa keskiviikkona 7. elokuuta lavalle nousee ruotsalainen Dreijerin sisarusten muodostama elektroduo The Knife.

Varsinaisena festariviikonloppuna Suvilahdessa nähdään ainakin helmikuussa uuden albuminsa julkaiseva Nick Cave & The Bad Seeds, samassa yhtyeessäkin muinoin soittanut ja Einstürzende Neubautenista tuttu taiteen monitoimimies Blixa Bargeld, räpin uusi nuori sankaritar Azealia Banks sekä viime vuonna kansaa yli musiikkimakurajojen hurmannut Solange.

Muita ulkomaisia kiinnityksiä ovat Islannin tämän hetken kuumimpiin indiepop-yhtyeisiin lukeutuva Of Monsters and Men, ruotsalainen psykedeliaryhmä Goat sekä newyorkilainen queer-räppäri Mykki Blanco.

Klubipuolen ensimmäinen kiinnitys on brittiläinen tekno/house -duo Karenn.

Kotimaisista artisteista julkistettiin Sarah Kivi & Non Orchestra sekä Karri Koira. Kongolainen Jupiter & Okwess International sekä ghanalainen Ebo Taylor & the Odapajan sen sijaan tarjoavat afrikkalaisia rytmejä.

Flow Festivalin lipunmyynti alkaa Tiketissä ensi maanantaina 28. tammikuuta, jolloin tulevat myyntiin kolmen ja neljän päivän liput sekä liput avajaiskonserttiin.

Mutta nyt päästetään kriitikkokaarti kurnuttamaan. Päätoimittaja Teemu Fiilin sekä avustajat Anna Brotkin, Oskari Onninen ja Jean Ramsay kertovat, mitkä tänään julkistetuista artisteista aiheuttavat heidän mielissään eniten suotuisaa kutinaa.

Teemu Fiilin:

Solange Knowlesin buukkaaminen Flow’hun oli varmasti paljolti hyvästä tuurista kiinni, mutta on yhtä kaikki näkemyksellinen valinta. Vuonna 2003, Solo Star -levyllään 15-vuotias Solange oli ilmiselvästi vain Beyoncén pikkusisko ja klooni sadasta muusta pop-r’n’b-tyttösestä, jolla on Neptunesin biittejä. Tavallaan pitää olla onnellinen, ettei tuo levy menestynyt: hänestä ei tullut uutta Beyoncéa, vaan Solangen oli pakko kokeilla jotain muuta. Viisi vuotta myöhemmin Solange uudelleensyntyi trendikkäänä, elektrohipahtavana kahvilatyttönä Sol-Angel and the Hadley St. Dreams -levyllä. Tuokaan levy ei myynyt massiivisesti, mutta sai hyviä arvosteluja ja poiki pari pikkuhittiä (I Decided, Sandcastle Disco). Taas meni lähes viisi vuotta ilman Solange-levyjä, mutta se tuntuu merkityksettömältä. Solangen vuoden 2012 ep-julkaisu True ja etenkin singlet Losing You ja Lovers In The Parking Lot olivat nimittäin sellaisia pankinräjäyttäjiä, että pelkästään niiden varassa keikka on yksi kesän odotetuimpia.”

Anna Brotkin:

Azealia Banksin livevetoja on hehkutettu sen verran vuolaasti, että Suvilahden keikalle on mentävä. Vähintään katsomaan mitä leluja ja glittershortseja harlemilainen räppäri on ottanut mukaan. Myös Solange ”Beyoncen pikkusisko” Knowles on tietysti nähtävä. Jo pieni vilkaisu Losing You -videoon antaa vihiä siitä, että Solangella on muutakin annettavaa kuin kuuluisa sukunimensä.”

Oskari Onninen:

”Ruotsalainen, loppuvuodesta huiman hyvän World Music -albumin julkaissut psykebändi Goat on kuin Fela Kuti, jolle on annettu aivan liikaa LSD:tä. Paksu höyry kohtaa shamanistisen afrobeatin. Olkoon Suvilahden keikka helteinen maksimituloksiin pääsemiseksi.”

Jean Ramsay:

”On mielenkiintoista ja varsin sopivaa, että juuri tämä versio Nick Cave & The Bad Seedsistä tulee Flow’hun. Warren Ellis luuppeinen ja uuden levyn seesteinen pianovetoinen materiaali sopii Suvilahden elokuiseen iltaan kuin nakutettu (ainakin paremmin kuin päiväkännien taustalle Ruissaloon). Vielä kutkuttavampaa on, että Blixa Bargeld on samoilla festareilla. Tässähän vanha fani alkaa jo unelmoimaan ties mitä…”