Galaksipoppia suomalaisessa ryteikössä – haastattelussa Katti Meu

Katti Meun Valoa päin -video saa ensiesityksensä Rumban sivuilla nyt.

07.06.2017

Katja-Maria Taavitsainen on muun muassa toiminut tanssikoreografina, ollut vuosikymmenen ajan punkbändissä ja tehnyt ensimmäisen räppibiisinsä vuosituhannen alussa. Viimeksi mainittua taiteenlajia kuullaan hänen tulevalla albumillaan, joskin hän itse alleviivaa, ettei kyse ole räpistä vaan nu-lausunnasta.

Taavitsaisen musiikkiprojekti kantaa nimeä Katti Meu, ja sen esittämää elektronista popmusiikkia hän kutsuu galaksipopiksi.

”Totuin nykytaiteen kentällä siihen, että sinun pitää kuvailla teoksia ihmisille, joilla ei ole mitään hajua mitä ovat tulleet katsomaan. Kun keksit niille asioille lempinimiä, niin ne tulevat lähemmäs ja antavat kenties jotain”, Katti Meu kertoo.

”Poppiahan musiikkini on, mutta galaksipop lempinimenä antaa mielikuvan mistä on kyse.”

Musiikkikriitikoiden ei ole aikoihin tarvinnut itse miettiä kuvaavia genrelokeroita, kun karsinoita kaatavat artistit ovat itse heitelleet hatustaan termejä, joista osa on jäänyt eloon ja osa unohtunut pian keksimisen jälkeen. Oli kyse vaporwavesta, bangerdronesta tai galaksipopista, motiivi on kenties saada vapaat kädet tekemiselleen.

”Minä koen kaiken tekemisen, maailmassa ylipäänsä olemisen, larppaamisena. En osaa tätä! Samalla lailla taiteen tekeminen on vain väylä tarinoiden kertomiseen. Se työstettävä sisältö ei kuitenkaan muutu. Estetiikka ja taiteenala, oli sitten tanssi, teatteri, kirjallinen ilmaisu tai musiikki, ovat vain väyliä saada sisältö ulos. Miksi rajoittaisit sitä väylää?”

Nyt ensiesityksen saavan Valoa päin -musiikkivideon jälkeen Katti Meu on julkaisemassa yllä mainittua nu-lausuntaa sisältävän singlen Graciasin ja Deston kanssa. Räpin keskuudessa genreajattelusta ja sen myötä aitouskäsitteestä pidetään visusti kiinni vielä nykypäivänä.

”Ymmärrän aitouskeskustelun. Eihän se ole oikein, että tulen jonkun tontille ja poimin vain kivat asiat luodakseni brändin kapitalistisessa riistohengessä. Itseltäni löytyy historiaa ja kunnioitus tekemistä kohtaan, ja sitä yritän hyödyntää, kun se tuntuu oikealta.”

Valoa päin -video on kuvattu syksyllä kahden päivän aikana, joista toista dominoi rankkasade. Omakustanneartistin budjetti ja seuraavaksi päiväksi buukattu lento Suomen talvea pakoon eivät mahdollistaneet lisää kuvauspäiviä. Jukka Moision leikkauspöydälle jäi yhden päivän kuvausten saldo.

”Videota suunniteltiin koko kesä. Aiemmista abstraktimmista videoistani poiketen haluttiin, että mukana on muitakin hahmoja kuin minä. Haluttiin eri näköisiä tyyppejä puuhailemaan omia juttujaan suomalaiseen ryteikköön, ei niinkään juonellista kuin visuaalista kerrontaa. En identifioi itseäni niin suomalaiseksi, mutta Suomen luonnossa on synkällä tavalla jotain niin siistiä.”

”Se toivottavasti kuuluu myös sanoituksissani; mihin tarinat voivat mennä ja se ennalta-arvaamattomuus, mitä tapahtuu seuraavaksi.”

Ohjelmassa on jo mainitun Graciasin ja Deston kanssa tehdyn biisin lisäksi pitkäsoitto, jolla vierailevat ainakin Kalifornia-Keke ja Elias Gould. Kaikkia yhteistyökumppaneita ei kuulemma saa vielä paljastaa. Lisäksi Katti Meu on vieraillut edm-yhtye Temper2:n biisillä.

”Yhteistyökumppaneita on tullut omasta kaveripiiristä ja sen ulkopuolelta. Olen ottanut yhteyttä tyyppeihin, joiden kanssa uskon syntyvän mielenkiintoista dialogia, ja joilta uskon oppivani jotain. Alleviivaan sanaa yhteistyökumppani, sillä ne kappaleet on tehty yhdessä alusta asti.”

Kuten yllä sivuttiin, Katti Meu viettää paljon aikaa reissun päällä. Kesälomakauden lähestyessä on pakko kysyä loppukevennykseksi matkavinkit.

”Menen itse ottamaan haltuun Unkarin seutua ensimmäistä kertaa. Olen ymmärtänyt, että siellä on jotain hämmentäviä lämminvesijärviä ja kylpylöitä keskellä ei mitään.”

”Euroopasta löytyy kesällä tosi siistejä mestoja. Aika perus, mutta Berliini, jossa olen asunut kesäisin, on aina huikea. Portugali on suuri rakkauteni. Pysyttelisin kesällä Euroopassa ja säästäisin pidemmät matkat räntäsateelle, mikä iskee jälleen kohta.”

Ennen lomalaitumille lähtöä, ensiesityksen nyt saava Katti Meu ja video Valoa päin:

Lisää luettavaa