Gasellit oli All Day Onin perjantain vetonaula – listasimme viisi mielenkiintoista huomiota illasta

All Day On 9.5.2019

11.05.2019

Gasellit ovat taivaltaneet jo kymmenen vuotta. Yhtye on kasvanut vuosi vuodelta isommaksi ja ensimmäistä kertaa järjestetyssä All Day On -festivaalissa perjantain vetonaula oli Gasellien synttärijuhlat. Rumba kävi tarkistamassa All Day Onin meiningin ja listasi viisi mielenkiintoista asiaa perjantai-illan tarjonnasta.

1. Jusan pökötti

”Jusan pökötillä pakoon jouduin, vaikeeseen rakoon. Pakko takoo, ku vuodet katoo. Mut come on, en sano etten nauti, silti jätän hätäuloskäynnin auki”, Thube Hefner räppää Gasellien Älä muista pahalla -kappaleella, joka löytyy yhtyeen Seis-levyltä.

Älä muista pahalla oli ensimmäinen single albumilta, joka oli käänteentekevä yhtyeen uralla. Tuolloin Gasellit suuntasi pököttinsä kohti uusia uria: uutta levy-yhtiötä ja tätä kautta vielä kunnianhimoisempaa otetta musiikin tekemiseen. Ei siis ollut yllättävää, että Älä muista pahalla kuultiin myös yhtyeen 10-vuotiskeikalla All Day On -festivaalissa, jonka perjantain vetonaulana Gasellien synttärijuhlat toimi.

Yllättävää oli sen sijaan se, että keikan alkaessa jo kertalleen myyty ”Jusan pökötti”, eli Musa-Jusan omistama Peugeot 206 SW lipui lavalle. Auton sisältä kuoriutui kolme Gasellia – Musa-Jusa oli jo tässä vaiheessa turvallisesti dj:n roolissa.

Intron aikana kuultiin otteita useammasta Gasellit-kappaleesta chopped & screwed -versiona, mutta varsinaisen keikan avasi uusimmalta albumilta löytyvä Kesken.

Kappaleella Gasellit räppäävät, että heidän hommansa on edelleen kesken ja kesken sitä ei jätetä. Kymmenvuotisjuhliin tulleiden fanien ei tarvinnut pelätä, että yhtye tulisi tiensä päähän kuten Jusan pökötti. Homma jatkuu edelleen.

2. Gasellien monipuolinen setti

Gasellit eivät vetäneet ensimmäistä kertaa keikkaa, jolla muisteltiin menneitä. Vastaava nähtiin esimerkiksi viime vuoden toukokuussa yhtyeen esiintyessä loppuunmyydyllä Tavastialla. Sen sijaan niin ikään loppuunmyydyllä Kaapelitehtaalla kuultiin viime syksynä paljon hittivetoisempi keikka.

Tavastialla Gasellit veti biisejä kronologisessa järjestyksessä, mutta All Day Onissa yhtye luotti riskivetoisempaan sekoitussuhteeseen. Illan aikana kuultiin sekaisin kappaleita kuten Heimo, Kiittämätön nilkki ja 2006. Kunnioitusta ansaitsee yhtyeen päätös esittää debyytti-ep:ltä löytyvä Pilaus-biisi viimeisten kappaleiden joukossa. Siitäkin huolimatta ettei Päkän mukaan kukaan ollut toivonut biisiä esitettäväksi.

3. Vierailijat Gasellien keikalla

Gasellit ovat saaneet apua vierailijoilta pitkin uraansa. Jokaista vierailijaa ei tietystikään lavalla nähty, mutta mielenkiintoisia nimiä silti. Lavalle nousivat Paperi T (Teinijäte), Iisa (Älä muista pahalla) Elias Gould (Riks, raks, poks), Anna Puu (Lumi) ja JVG (Monelt ne tulee ja Mitä mä Malagas?), jolla tuntuu olevan hyvinkin tiivis yhteys Gasellien kanssa ainakin Helsingin keikoilla.

4. Gasellien oheisnumerot

Hyvästä pr:stä kiitosta ansaitseva Gasellit osaa toimittaa sisältöä niin sosiaalisen median päivityksiin kuin keikkojen välispiikkeihin. Kymmenenvuotisjuhlia varten yhtye oli taustajoukkojensa kanssa nivonut vuosien aikana kasaantuneesta kuvamateriaalista videoita, joita esitettiin välinumeroiksi naamioituina hengähdystaukoina pitkin konserttia. Se avasi Gasellien tarinaa varmasti myös niille, joille yhtye ei ole välttämättä täysin tuttu.

Välispiikeissä Gasellit kertasi niin musiikkivideoiden tekemistä, kuin yksittäisten biisien merkitystä niin faneille kuin yhtyeelle itselleen. Esimerkiksi Jäniksen vuotta Thube Hefner luonnehti biisiksi, joka antoi vision musiikista, jota yhtye haluaa jatkossa tehdä.

5. F ja Costee

Viime kuussa Mä en oo viel tarpeeks iso -levynsä julkaissut F esiintyi keskiyön kynnyksellä Gin & Juice -baarissa. F omaa yllättävänkin vahvan lavakarisman, eikä lava käynyt hänelle missään kohtaa liian suureksi. F osaa räpätä ja laulaa livenä, taustanauha sai toimia lauluosuuksien taustalauluna, eikä lipsyncia muistuttavaa mölinää syntynyt, kuten räppikeikoilla voi toisinaan tapahtua.

Tukea F sai samoin tavoin karismaattiselta Costeelta, josta huokui toki lievä ujous. Parilla oli selkeää kemiaa, joka ennen kaikkea kuului. Kaksikko on tehnyt yhdessä kaksi biisiä, tilausta olisi parille lisää.

Mikäli F esiintyy jollakin kesäfestareista, jolle olet tänä vuonna suuntaamassa, niin räppäri-laulajalle kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus. F on helposti yksi vakuuttavimmista live-esiintyjistä urbaanin musiikin saralla.

Lisää luettavaa