Gettomasa kehoitti jo aikaa sitten ”betsaamaan eget” Lauri Haaville – nyt on aika ottaa selvää, millaisesta räppäristä on kyse

Lauri Haav julkaisi ep:n.

04.05.2019

Kuten kerroimme, Lauri Haav on PME Recordsille kiinnitetty jyväskyläläinen räppäri. Perjantaina Lauri Haav julkaisi Nyt ja heti -ep:n. Ep ei ole Haaville ensimmäinen laatuaan, viime vuonna hän julkaisi Kilipään.

Tuoreelta ep:ltä löytyy viime vuonna erikseen julkaistu Onks sul todistei -kappale, jolla vierailevat Tohtori Getto ja Gettomasa. Gettomasa kehottaa omassa säkeistössään ”betsaamaan eget” Lauri Haaville. Käytännössä siis Gettomasa kertoi, että tässä on kova räppäri, jonka nimi kannattaa panna muistiin.

Millainen räppäri sitten on kyseessä?

Lauri Haav erottuu suomiräpin saralla omintakaisen flow’nsa avulla. Räppäri venyttelee sanoja, kuin hyödyntäisi jonkinlaista leveää jenkkiaksenttia. Toisinaan Haav räppää täysin ”selkeästi”, sekoittaen kikkailevia flow-tyylejä keskenään. Vaikka räppärin tuotannossa ja musiikkimaailmassa voi löytää yhtäläisyyksiä niin Pesson kuin Bizin tekemisiin, niin Lauri Haav kuulostaa ulosantinsa ansiosta silti täysin omalta jutultaan.

Sanoituksissa kuullaan vahvaa sad boy -melankoliaa. Esimerkkinä Onneton-kappale (video jutun alla), jolla Haav räppäilee omasta eksästään. Kappaleella räppäri pohtii, miksi eksä on mennyt kimppaan jonkun uuden kanssa, joka on selkeästi alempaa tasoa. Samalla Haav nostaa itsensä uuden kumppanin yli tai vaihtoehtoisesti luo näkökulman, jossa eksä ansaitsisi paljon parempaa.

Biisillä Lauri Haav käyttää vastaavaa vastakkainasettelua räppäämällä kuinka voisi edelleen tavata eksänsä, mutta toisaalta myös vihjailee päässeensä yli koko jutusta. Jää siis kuulijan päätettäväksi, kuka biisissä lopulta on onneton.

Pelkkää drakeilua ep ei ole, vaan joukossa on esimerkiksi Kilipää steelon tapainen kappale, joka kilisee ja paukkuu, tuoden esiin Haavin räpimmän puolen.

Haav jakaa tyylinsä puolesta varmasti mielipiteet, joka on nykypäivänä pelkästään hyvä asia. Joten kannattaa pistää Nyt ja heti soimaan ja tsekkaa kumpaan jengiin itse kuulut. Homman voi aloittaa tuoreesta Jens Zittingin ja Pyry Pelkosen ohjaamasta musiikkivideosta.

Lisää luettavaa