Gettomasa teki sen taas – räppärillä uusi aluevaltaus ja paljon sanottavaa

Drill-soundia jyväskyläläiseen tyyliin.

27.11.2020

Syyskuussa Kalamies-albumin julkaissut Gettomasa on aktivoitunut taas. Albumilla esitelty laulupainoitteinen soundi jää uudella sinkulla hetkeksi sivuun, sillä Veli mä vannon -kappaleella kuullaan drill-vaikutteita. Kappale on samalla huomattavasti aggressiivisempi kuin mitä Gettomasa on viime aikoina julkaissut – niin lyyrisesit kuin teknisesti.

Biisin avulla hän osoittaa muuntautumiskykynsä artistina. Amerikkalainen drill-soundi on pikkuhiljaa rantautunut Suomeen, nyt siitä kuullaan Gettomasan näkemys. Muuntautumiskykynsä hän on osoittanut urallaan monesti, viimeksi juuri Kalamies-albumilla, mutta sitä ennen esimerkiksi Lössi-sinkullaan, jonka julkaisi Chosen One -albumin jälkeen.

Kuten Lössi-biisissä, nytkin Gettomasalla on asiaa, jonka hän esittää suoraan. Biisillä kertoja osoittaa myös hieman omaa epävarmuttaan, joka taas tuntuu kannustavan entistä kovempiin suorituksiin:

”Mä sain jo palkan, vielki vainoharhat, et mä joudun bäkkiin, onks sul hajuu noist”, kappaleella kysytään.

Epävarmuus on kuitenkin vain pieni osa tarinaa, sillä siitä tulee enemmänkin voimavara. Sanansa saa kuulla niin feikkigangstat, räppärit jotka aukovat päätään, sekä myös ne jotka pitävät suunsa kiinni, kun Gettomasan mielestä ei pitäisi. Viimeisestä esimerkkinä laini, jossa hän sivaltaa sanansa kollegoitaan kohtaan, nimeämättä ketään. Tässä tapauksessa pallo heitetään kuulijalle.

”Mä nään räppäreitä, joille on täysin ok et sun fani on rasisti, kunhan ite soi radios paristi. Nääksä äijä, mihin money sut alisti? Muistaks sä viel hiphopin aatteen ja kun tehtiin sen puolest jotain? Nyt kun edes on persujen perseet, niin oot heti valmis nuolee tota.”

Radio-lainilla Gettomasa oletettavasti viittaa taannoiseen Suomiräp-radiokanavan ympärille syntyneeseen kohuun. Kanavan alkuaikoina kanavalla soi Perussuomalaiset-puolueen radiomainoksia. Gettomasa kommentoi asiaa Rumballe näin:

”Hiphop ja rasismi eivät tule ikinä kuulumaan yhteen. Hiphop ja perussuomalaiset eivät tule ikinä kuulumaan yhteen. Tämä kertoo siitä, kuinka lähellä hiphop-kulttuuria tämän radiokanavan omistajat ovat. He varmasti tahattomasti ja tietämättään tekevät tällaista. Se kertoo siitä, että he eivät ole millään tapaa tietoisia hiphop-kulttuurin sääntö numero ykkösestä ja ovat vain hyötymässä kaupallisesti tästä kulttuurista”, ja jatkoi:

”Boikotoin tällaista ihan täysin rinnoin. Mun mielestä yhdenkään räppärin Suomessa ei pidä kysyttäessä pelätä sanoa ihan suoraan, että tämä on ihan vitunmoista paskaa ja mä en ole tämän puolella.”

”Meidän kulttuurin pitää sanoa suoraan, että tämä on vitun iso ei. Se ei riitä, että kun tästä nousee haloo, ne mainokset vedetään pois. Te paljastitte teidän oikeat värinne, nyt menkää vittuun mun kulttuurista!”

Koko kommentin sisältävän jutun voitte lukea täältä. Kommenttinsa antoivat myös Paleface ja Gasellit.

Sanansäilää riittää myös lisää. Kappaleella kunniansa kuulee suutaan soittanut räppäri, joka ”pudotti” Gettomasan nimen, mutta perääntyi kun sai yhteydenoton. Myöskään tätä kohdetta ei suoriltaan mainita, mutta erityisen pitkää jonoa niistä ei muodostu, jotka ovat viime aikoina Gettomasan uskaltaneet nimeltä mainita.

Tiivistelmänä voi todeta, että erityisesti sanomansa puolesta single ei jätä ketään kylmäksi. Samalla biisi on musiikillisesti täyskäännös ysäriin ja rnb-soundiin. Kaiken tämän kruununa toimii osittain Rentukka-baarin edessä kuvattu musiikkivideo. Tsekkaa se alta.

Lisää luettavaa