Haastattelu: Redrama kertoo soolourastaan sekä Ricky-Tick Big Bandin ja GG Caravanin tulevaisuudesta

Redrama, oikealta nimeltään Lasse Mellberg, julkaisi juuri ensimmäisen sooloalbuminsa viiteen vuoteen. Anna-Maija Lippu haastatteli artistia.

Teksti: Anna-Maija Lippu, kuva: Sony / Mikko Litmanen

Redrama on julkaissut viimeisen kahden vuoden aikana radiosoittoon yltäneitä singlejä ja puuhaillut erilaisten sivuprojektien parissa. Yksi näistä on nimeltään Ricky-Tick Big Band & Julkinen sana, joka nousi viime vuonna hitiksi jazzin ja hiphopin yhdistelmällään.

Ricky-Tick Big Bandin Valtteri Pöyhönen pyysi alun perin Palefacea eli Karri Miettistä yhteistyöhön. Miettinen puolestaan keksi pyytää Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgreniä ja Redramaa mukaan.

”Karri otti asian puheeksi ja sanoi, ettei haluaisi ryhtyä hommaan yksin. Niin lähdimme mukaan, ja Valtteri innostui siitä vielä enemmän”, Mellberg kertoo.

”Vaikka olimme alusta asti ihan innoissamme siitä, silti se suosio yllätti. Uusista biiseistä on itse aina ensin sitä mieltä, että ne ovat on parasta, mitä on koskaan saanut aikaiseksi. Vasta sitten, kun niihin ottaa vähän etäisyyttä, alkaakin miettiä, että mitä niistä tuli.”

Kokoonpano ei tee nyt yhtä paljon keikkoja kuin viime vuonna, mutta herrojen yhteinen tarina ei ole ohi.

”Ollaan suunniteltu, että vuonna 2015 tulee uusi levy Ricky-Tick Big Bandin kanssa”, Mellberg paljastaa.

Miettinen, Lindgren ja Mellberg kuuluvat myös GG Caravan -yhtyeeseen, joka saavutti suosiota vuonna 2012. Suunnitteleeko tämä joukko paluuta?

”Se on vaikea sanoa. Ainakin nyt kaikilla on paljon omia projekteja meneillään”, hän toteaa.

Soolomateriaalia Redrama julkaisi viimeksi vuonna 2009 The Getaway -albumilla. Noin puolitoista vuotta sitten suunnitelmat uudesta levystä alkoivat painaa päälle.

”Sitten huomasin, että tässähän tämä musiikki paranee. En enää stressannut siitä niin paljon. Mentiin single kerrallaan.”

Musiikin nykymeno painottuu nimenomaan singleihin. Niitä seurataan jo innokkaammin kuin albumeita.

”Se on aika surullista, mutta kyllä keikoillakin katsojat välittävät enemmän singleistä kuin albumista kokonaisuutena. Joskus voisi kyllä tehdä kunnon konseptialbumin. Mutta näissä asioissa pitää mennä myös eteenpäin. En aio olla se vanha katkera valittaja, joka kirjoittaa pitkiä juttuja siitä, kuinka vihaa Spotifyta.”

Pitkään jatkunut singlejen tiputtelu nostatti uuden Reflection-albumin odotusta. Ensin tuli Kickstart, joka oli hitti jo kesällä 2012, ja Backstreet Boysista tutun A.J. McLeanin kanssa tehty Clouds oli viime vuoden soitetuin radiokappale Suomessa. Singlet lupasivat selvästi popimpaa Redramaa, ja sitä saatiinkin koko levyn täydeltä, kun Reflection julkaistiin 28. helmikuuta.

”Hiphopista kaikki kuitenkin lähtee”, Mellberg sanoo, vaikka kertoo musiikkimakunsa laajentuneen viime vuosien aikana ja sen vaikuttaneen myös omaan tuotantoon.

”Teimme biisejä MGI:n eli Henri Lanzin kanssa. Niiden oli tarkoitus mennä isoille artisteille, kuten Sean Kingstonille. Myöhemmin tuli kuitenkin meiliä, että demobiisit kuulostavat tekijältään. Lauloin niissä demoissa. Tajusin, etten ole uskaltanut kokeilla uusia juttuja, kun olen miettinyt, mitä muut ajattelevat.”

Uutta voimaa musiikin tekemiseen toi myös miehen muutaman vuoden takainen raitistuminen.

”Sen myötä asioille jää enemmän aikaa ja saa paljon aikaiseksi. Se poisti myös ahdistustani”, hän kertoo.

Pop-vaikutteet eivät välttämättä miellytä kaikkia artistin vanhemman tuotannon kuuntelijoita.

”Tiesin sen riskin, että voin menettää faneja. Sillä, joka tykkäsi ekasta levystä, on oikeus olla pitämättä uudesta levystä. On tullut myös sellaista palautetta, että joku on oppinut uudestaan pitämään musiikistani.”

Mellberg pyrkii aina kokeilemaan jotain uutta ja astumaan mukavuusalueensa ulkopuolelle. Tähyääkö hän myös ulkomaille?

”Ensimmäisen levyn myötä tuli jo semmoinen hyvä boosti muualtakin, on siellä menoa ollut. Kyllä sitä silloin mietti, kun muutkin ympärillä sanoivat, että se tapahtuu. Nyt kuitenkin keskityn enemmän siihen, mitä on. Suomen keikoilla on ollut tosi paljon jengiä, ja se tuntuu hienolta. Kyllä se kunnianhimo tallella on, mutta ajattelen, että se sitten tapahtuu jos tapahtuu”, hän toteaa.

”Tähtään kuitenkin joka biisillä siihen. Jos joku kehuu ja sanoo, että ’on tämä hyvä näin suomalaiseksi’, niin se ei riitä minulle.”

Uudella albumilla kuullaan kansainvälistä yhteistyötä pariinkin otteeseen. Uusimmalla Let Go -singlellä vierailee amerikkalainen r&b-laulaja Kristinia DeBarge.

”Oli kyllä tylsää, ettei päästy yhdessä studioon äänittämään. Tapasin hänet sitten videon kuvauksissa. Hän on kuuluisasta muusikkosuvusta, olihan se siistiä. Esiinnyimme Uuden musiikin kilpailun finaalissa, silloin kerkesimme vähän hengata. Hän on kova kirjoittamaan biisejä ja on säveltänyt varmaan 8-vuotiaasta asti”, Mellberg kertoo.

A.J. McLeanin Mellberg tuntee parin vuoden takaa.

”Tapasin A.J.:n ekan kerran 2012 studiossa MGI:n kanssa. Siitä meidän yhteistyömme alkoi. Cloudsin menestys on ollut mahtavaa, mutta kyllä siinä huomasi, kuinka iso operaatio on tehdä tällaisia juttuja. Meininki on erilainen, kun työskentelee jonkun kanssa, joka levyttää jopa neljä biisiä päivässä. Se on joillekin perustahti. Olihan se yllättävä yhteistyö. En voi sanoa olevani mikään Bäkkäri-fani, vaikka pakko myöntää, että joistain niiden pehmobiiseistä olen tykännyt.”

Tuleva vuosi vaikuttaa lupaavalta Mellbergille, ja kesäkeikkoja on luvassa kiitettävästi.

”Hiphop-festareiden lisäksi ollaan kanssa monilla isoilla rock-festareilla”, hän sanoo.

”Haluan panostaa livepuoleen. Nyt ollaan saatu kasaan livebändi, enää ei ole pelkkä dj kanssani lavalla. Olen halunnut sitä jo pitkään.”

Artisti nauttii myös itse Suomen kesän festaritarjonnasta.

”On hyvä, että hiphop-festaritkin alkavat erota toisistaan. Etteivät Blockfest ja Pipefest ole copypaste-tyyliin tehtyjä. Niin se pitää ollakin, kun urbaanilla musiikilla on niin hyvä tilanne täällä. Nytkin Blockfestiin tulee nuoria, uudempia nimiä kuin ennen.”

Melleberg toivoo myös viimevuonna ensi kertaa järjestetyn Hustle HKI -tapahtuman palaavan.

”Tykkäsin siitä tosi paljon. Olen iso Big K.R.I.T.– ja Miguel-fani.”

Miehellä riittää menoa, mutta ainakaan elokuun alkupuolella hänen peräänsä ei kannata kysellä.

”Flow’hun tulee OutKast, huh. Se viikonloppu mulla on kyllä vapaa.”