Haastattelussa Äspee, joka haluaa kertoa tarinansa rehellisesti ja teknisesti vakuuttavasti

Äspee on julkaissut kuukauden sisään kaksi uutta biisiä.

15.08.2020

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Emma Gun, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on Äspee, joka on julkaissut kuukauden sisään kaksi singleä. Kyseessä on nuori räppäri, joka tekee musiikkiaan intohimolla. Rumballe räppäri kuvailee tunnelmiaan musiikin tekemisestä ja siitä mihin siinä panostaa.


Mikä soi napeissa just nyt?
”Omien demojen lisäksi oon nyt fiilistellyt tota Dominic Fiken uutta What Could Possibly Go Wrong -albumia. Sillä on tosi kiva soundi ja fiilaan sitä miten kaveri yhdistelee laulua ja räppiä.”

Mist sä tuut?
”Mä oon aina asunut Turussa. Valmistuin keväällä koulusta ja nyt duunaan paljon musaa päivätöiden ohella.”

”Oon päätynyt tähän pisteeseen aika pitkälti tehden vaan mistä tykkään. Alotin räppäämisen vuonna 2016, 9. luokan aikoihin, oikeastaan ihan nollasta – musan teosta mitään tietämättä. Pian mun hyvä ystävä ja tuottaja GoldMayn alko tekee biittejä. Siitä lähtien ollaan tehty kimpassa oikeestaan kaikki mun biisit.”

”Eli aika tarkkaan neljä vuotta oon duunaillut aktiivisesti. Pari vuotta sitten vaasalainen KRNIN Records tuli mukaan kuvioihin, mikä on jeesannut meidän työskentelyä ja tehnyt siitä paljon ammattimaisempaa.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Oon aina tykännyt esiintyä. Katsoin silloin 2016 paljon eri artistien keikkataltiointeja Youtubesta ja olin sillee ’mäkin haluun tonne’. Silloin mä sen tajusin ja aloin haaveilee siitä.”

”Pari vuotta sitten hommattiin GoldMaynin kanssa yhteinen studiotila ja siitä pari kuukautta myöhemmin KRNIN kiinnostu meikästä. Silloin oikeestaan hiffasin sit kunnolla et ’hei tästähän vois oikeest tulla jotain’.”

Musiikillinen esikuvasi?
”Hitto, on tosi vaikee sanoo ketään yhtä. Sanotaan, että silloin neljä vuotta sitten pinnalla olleet räppärit on ne, jotka mut on saanut aloittaa tekemisen. Nykyään ei ehkä niinkään ole ketään tiettyä esikuvaa, mutta vaikutteita tulee väkisinkin otettuu artisteista, joita kuuntelee. Nekin vaihtelee tyyliin viikoittain ja ihan moodin mukaan, joten paha droppaa mitää nimii, hahah.”

Supervoimasi?
”Ehdottomasti mun tämmönen muovautumiskyky tehdä musaa ihan laidasta laitaan. Voin samalla studiosessarilla kirjoittaa ja tehdä hullun poppihookin, tappaa sen jälkeen jonkun boom bap -biitin ja vaikka yhdistääkin ne kaks yhdeksi biisiksi. Tykkään ajatuksesta, että en olisi vaikka vaan räppäri, vaan just artisti, joka pystyy duunaa kaikenlaista musaa. Tää kuuluu isosti tulevalla albumilla.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Varmaankin just toi ’monipuolisuus’ ja eri tyylien yhdistely ois sellasia. Rakastuisin myös varmaan mun teksteihin. Niihin haluun luoda aina sellasen samaistuttavan, mutta myös rehellisen tarinan. Sen pitää myöskin olla teknisesti vakuuttava.”

Lisää luettavaa