Herkkä ja melankolinen – neljä Emma-ehdokkuutta saanut Sexmane ei ole gangsteri muttei esikuvakaan

Siilinjärveläisnuorukaisen polvi ei kestänyt lumilautailua, joten hän alkoi kirjoittaa räppiä. Hänestä tuli Sexmane, nyt parikymppinen rap-, r&b- ja pop-artisti, jonka omakustannejulkaisu oli 80 viikkoa Suomen virallisella albumilistalla. Syksyllä julkaistulla debyyttialbumilla on äänessä ympäristöään havannoiva ja tunteensa likoon laittava artisti.

15.12.2021

Sexmane kuulostaa atlantalaisen trap-artistin nimeltä. Hänen esikoisjulkaisunsa nimi Sextape tukee mielikuvaa strippiklubianthemeita tahkoavasta artistista. Levyn avauskappale Mama kertonee Sexmanen mielitietyistä ympäri kiertueen pysähdyspaikkoja.

”Ykskään ei mua tunne / Yhtäkkii mul vaihtuu tavat ja murre / Ykskään näist ei tiedä / Ykskään, ykskään, et tää on sulle.”

Sexmane on sananmuunnos artistin oikeasta nimestä Max Sene. Sextape on toisen uuden aallon räppärin Iben heittämä vitsi, johon Sene päätti tarttua. Mama, kuten yllä olevasta sitaatista voi päätellä, kertoo Siilinjärveltä Helsinkiin muuttaneen Senen äidistä.

Sene on kohdannut ennakkoluuloja, hänestä on tehty oletuksia, hänen tekemisiään on tulkittu väärin ja sanomisiaan vääristelty. Hän sanoo tiedostavan olevansa suurisuinen, mutta myös kyllästynyt ainaiseen oikomiseen. Siitä kertoo Sexmanen varsinainen debyyttialbumi, lokakuussa ilmestynyt Väärinymmärretty.

Max Sene syntyi siilinjärveläiseen lestadiolaisperheeseen vuonna 2000. Hän kiersi suviseuroissa äidin matkassa. Rytmimusiikki oli kielletty, joten kosketus esimerkiksi räppiin tuli vasta teini-iässä.

”Mulla on edelleen hyviä kavereita, jopa hyviä ystäviä, siitä yhteisöstä. Koen, että on ollut rikkaus syntyä lestadiolaisperheeseen”, Sene sanoo.

Kaveripiiriin kuului sekä lestadiolaisnuoria että herätysliikkeeseen kuulumattomia. Aikaa kulutettiin skeittaamalla. Jatkuva liikkeessä oleminen teki Senen mukaan hyvää hänen levottomalle mielelleen. Skeittiporukkaa alkoi kiinnostaa lumilautailu. Sene oli lajissa hyvä. Hän pääsi matkustamaan, sai sponsoreita ja voittikin jotain.

”Ajattelin, että tämä on se, mitä haluan tehdä loppuelämäni”, Sene sanoo.

Teini-iässä miltei parimetriseksi venähtäneen Senen polvi oli eri mieltä. Polvi ei kestänyt laskemista eikä Sene ollut ohjeista huolimatta motivoitunut vahvistamaan lihaksia polvien ympärillä. Lumilautailu jäi.

Reggae, rap ja trap olivat jo löytäneet tiensä Senen nappikuulokkeisiin. Musiikki sai isomman jalansijan hänen elämässään. Isoveli Isaac Sene näytti kotona mallia lataamalla Soundcloudiin tekemiään kappaleita, jotka veisivät hänet Warnerin alamerkki Eteneen talliin.

Kuva: Tero Ahonen

Erään koulupäivän jälkeen 16-vuotias Sene purki turhautumisensa kirjoittamalla dissausbiisin ohjaajasta, jonka kanssa ei tullut toimeen.

”Koin sen todella vapauttavana”, hän sanoo.

Siitä lähtien Sene kirjoitti ja kirjoitti.

”Tulin himaan, tein läksyt ja aloin kirjoittaa. En miettinyt tulevaisuutta tai muutakaan, mä vaan hurahdin biisinkirjoitukseen.”

Siilinjärvi oli toiminut hyvänä paikkana kasvaa. Musiikintekemisen suhteen paikka oli näköalaton. Sene ja erinäisin motiivein reissuun lähtenyt 10-päinen kaveriporukka hankki kesätöitä Helsingistä ja muutti kommuuniin Herttoniemeen.

Kesä meni duunien lisäksi ”häröillessä”, mutta Senelle alkoi tulla selväksi, ettei hän palaisi enää Savoon. Kun kesätyöt loppuivat, osa porukasta lähti takaisin kotikonnuille, muut muuttivat Vantaalle seuraavaan kommuuniin.

”Siellä aloin keskittyä täysillä musaan ja lopetin asiat, jotka eivät auttaneet mua elämässä eteenpäin”, Sene sanoo.

Silloin mielessä kävi ensimmäistä kertaa ajatus, että ”tästä voisi tulla jotain”.

Sexmane esiintyi muutamilla keikoilla ja vieraili esimerkiksi Pastoripiken Afrogold-ep:llä. Omia biisejä oli syntynyt ja muutama levy-yhtiökin jo lähestynyt.

”Sanoin niille ei, koska mulla oli visio”, Sene kertoo.

Sene sanoo visionsa olevan kirkas, ja kaikki mitä hän on toistaiseksi tehnyt, on kulkenut niiden askelmerkkien mukaan. Tuolloin visio oli Sextape, Sexmanen ensimmäinen laajempi julkaisu.

”Halusin hoitaa kaiken siihen liittyvän itse ja kontrolloida julkaisupäivänkin, joka tietenkin oli kaikista huonoin eli sunnuntai.”

Siinä ”häslingissä” Sene ei ehtinyt ajatella mahdollista vastaanottoa. Sexmane nostettiin suuren soittolistan kansikuvaksi Spotifyssa. Ei täysin poikkeuksellista omakustanneartistille, mutta harvinaista. YleX otti Sexmanen Nosteessa-juttusarjaansa. Siinä kehuttiin etenkin hänen tekstejään, jotka olivat poikkeuksellisia uuden aallon räpissä, jossa – kärjistäen – on keskitytty hokemiin ja kovisteluun.

”Pidän itseäni rehellisenä kirjoittajana, oli teksti sitten synkkää tai iloista. Pyrin siihen, että biiseissä kuuluu aina mun tarina ja kokemukset. Jokaisessa ihailemassani artistissa on haavoittuvainen puoli, mielestäni on vain siistiä uskaltaa näyttää haavoittuvaisuutensa.”

Sextape oli Suomen virallisella albumilistalla 80 viikkoa. Se on täysin poikkeuksellista omakustanneartistille. Vaikka kaikki meni Senen vision mukaan, ei hän osannut aavistaa, että julkaisusta kasvaisi niin suosittu.

Sextapen jälkeen kaikki kolme suurta ja osa pienemmistäkin levy-yhtiöistä otti yhteyttä. Sexmanen vision seuraava askel oli vapauttaa resursseja musiikin tekoon, ja sen levy-yhtiökoneisto mahdollisti.

”Kelasin, että on hyvä saada jengiä ympärille, että voi pitää fokuksen musassa”, Sene sanoo.

Sopimuspapereiden syynäämisen sijaan Sene kertoo luottaneensa intuitioon ja henkilökemioihin. Sene mainitsee nimen, joka on toistunut muiden muassa Gasellit-yhtyeen jäsenten ja Yeboyahin huulilta: Jannika Nyqvist. Sonyn markkinointijohtajan kanssa Senellä synkkasi välittömästi, ja nimet olivat pian papereissa.

Käytännön asiat helpottuivat.

”Pystyin keskittymään siihen, että teen hyvän albumin. Elin sen tekoprosessia täysillä.”

Sene myöntää auliisti olevansa ”stressaava ihminen” ja kertoo syyllistyneensä mikromanagerointiin albumiinsa liittyvissä asioissa.

”En ole osannut kokonaan päästää irti niistä langoista.”

Musiikin tekemisen suhteen Sene sanoo yrittäneensä säilyttää saman mindsetin kuin omakustanneaikanakin: pidetään hauskaa, painetaan täysillä.

”En voi kieltää, etteikö ajatukset harhailisi juttuihin, jotka ei edistä omaa uraa yhtään. Enemmän ihmisiä ympärillä, enemmän rahaa, enemmän yleisöä, kaikki on isompaa…”

Sene kertoo huomanneensa, ettei biiseistä tule mitään silloin, kun miettii potentiaalista menestystä tai muiden mahdollisia odotuksia.

Sexmanen debyyttialbumi Väärinymmärretty julkaistiin lokakuun lopussa Sonyn toimesta. Se debytoi Suomen virallisen albumilistan viidennellä sijalla. Fiilis-singleä on striimattu Spotifyssa 1,5 miljoonaa kertaa.

Fiilis-kappaleella vierailevat Fabe ja YB026, ja se on musiikkivideotaan myöten estetiikaltaan ”gangsterimpaa” kuin mihin Sexmanelta on totuttu.

”En pidä itseäni mitenkään gangsterina tyyppinä, en tälläkään biisillä”, Sene sanoo.

Kappaleen hookissa mainitaan Marin, Halla-aho ja Ranta-aho. Sene kiistää mahdolliset ylitulkinnat ja sanoo kertosäkeen hokeman syntyneen spontaanisti biitin päälle freestyleä tiputellessa.

Väärinymmärretty-albumin alkupuolella on ”perinteisempää” Sexmanea: kaipuu kuuluu ja tunnelma on melankolinen.

”Mulla on viha-rakkaussuhde melankoliaan. Melankolia on aina ollut iso juttu mun musassa ja elämässä. Se on välillä aika raastavaakin, että koen tai näen asiat surumielisesti vaikka menisikin hyvin. Samalla se on voimaannuttavaa: herkimmillään ollessani olen vapaa. Ei ole egon muuria edessä.”

Kuva: Tero Ahonen

Albumin kappaleilla nousee esiin myös teemoja, kuten lapset, aseet ja kuolema. Ruotsalaisräppäri Einár ammuttiin päivää ennen Sexmanen albumin ilmestymistä. Se nosti Suomenkin lähiöissä kytevän jengiongelman valtakunnalliseksi puheenaiheeksi.

”Mä kirjoitin levylle siitä, mitä olen kuullut ja nähnyt. Se on surullista.”

Sene pitää itseään huomioita tekevänä tarkkailijana, eikä koe olevansa henkilö, jonka pitäisi kertoa miten asioita muutetaan. Hän myös vierastaa ajatusta esikuvana olosta.

”Mietin sitä asiaa välillä. Tiedostan, että minua kuunnellaan ja sanomiseni saattaa vaikuttaa siihen, miten joku ajattelee. Vaikka se on kornia, niin koetan aina sanoa, että olkaa omia itsejänne. Mä en ole yhtään sen siistimpi äijä kuin kukaan muu.”

Siistimpi tai ei, herkkä visionääri hieroo käsiään yhteen kertoessaan uransa etenevän edelleen suunnitelmiensa mukaan. Eilen Sene vastaanotti tiedon neljästä Emma-ehdokkuudesta: Sexmane on ehdolla vuoden tulokkaaksi ja yleisöäänestyksessä, Väärinymmärretty-albumi on ehdolla vuoden rap-/r&b-levyksi ja kriitikoiden valinnaksi.

Lisää luettavaa