Hittikaruselli 12/12: My Chemical Romance, Bad Religion, Rolling Stones, Jontte Valosaari…

11.01.2013

Rumban päätoimittaja Teemu Fiilin ja avustaja Tapio Ahola kuuntelivat viime vuoden viimeiset uutuusbiisit.

Kuva: Myriam Santos

Bad Religion: Fuck You
Kalifornian veteraanipunkkarit julkaisevat tammikuussa 2013 jo kuudennentoista studioalbuminsa True North. Ensimmäisenä maistiaisena kuullaan tämä provosoivasti nimetty, vain hiukan yli kaksi minuuttia kellottava kappale.

TF: Hirveän mielikuvituksekasta viisikymppisiltä punkkareilta nimetä biisinsä Fuck Youksi.

TA: Bad Religionilla on kuitenkin maine älykköbändinä. Eikös laulaja Greg Graffin ole ihan tohtorismiehiä? Ihan samalta tämä kuulostaa kuin miltä bändi on aina kuulostanut. Ei ole uusiutunut yhtään.

TF: Bad Religion on niitä bändejä, joilta sitä uusiutumista odotetaan ehkä kaikkein vähiten. Jengi olisi varmaan aika tyrmistynyttä, jos he yhtäkkiä tekisivät jotain dubstepiä.

TA: Vaikka se olisi paljon mielenkiintoisempaa kuin tämä biisi. Ehkä se, että on tehnyt biisin nimeltä Fuck You, on sitä näiden uusiutumista. Mutta näiden vanhoilla levyillä on hyviä melodioita, ne tuntuvat jääneen nyt pois.

TF: Hyvä esimerkki on, että lukioaikana luukutin Bad Religionin Recipe for Hateä (1993) aika kovalla himassa. Mutsi tuli huoneeseen ja sanoi, että tämä on tosi kivan kuuloista musaa. Olin että ”et sinä voi tykätä tästä, tämähän on punkia missä paahdetaan kahtasataa”. Mutsi oli sitä mieltä, että melodiat tuovat mieleen irlantilaisen kansanmusiikin. Ja niinhän ne tuovatkin.

Mors Principium Est: Destroyer of All
Porilainen melodeath-partio palaa pitkältä tauolta päivitetyllä kokoonpanolla. Miehistö on kansainvälistynyt: uusista kitaristeista toinen tulee Englannista, toinen Uudesta-Seelannista. And Death Said Live -pitkäsoitto ilmestyy joulukuun puolivälissä.

TA: Kas, ruotsalaistyylistä melodista death metalia. En ole oikein ikinä lämmennyt tällaiselle musiikille, mutta tästä bändistä on ollut ihan hyvä mielikuva.

TF: Minulla on dödiksestä niin huono tuntemus, etten pysty vertailemaan tätä oikein mihinkään.

TA: Yleensä tällainen melokuolo on kuin Iron Maidenia vähän nopeampana ja örinälaululla, ei vain yhtä hyvää.

TF: Nuo tuplakitaramelodiat tuovat tosiaan mieleen Iron Maidenin.

TA: Jos ajattelee tyylilajin pioneeribändejä, niin on tämä parempaa kuin nykypäivän In Flames, joka on kamalaa jenkkimössöä. Ei se koskaan ole hyvä bändi ollut, mutta joskus sentään ihan ok.

TF: Tämä on semmoista musiikkia, ettei sitä voi soittaa, jos ei osaa soittaa.

TA: Minusta tuntuu, että kun tällaista kamaa kuulee yhden biisin, niin se on ihan jees, mutta koko pitkäsoitto kuulostaa siltä kuin olisi kuunnellut saman biisin 15 kertaa.

TF: Tällaisena popimman musiikin parissa kasvaneena kaverina minulla on se ongelma, että vaikka diggaan bändin soundista ja energiasta, niin biisissä ei ole minulle paljoa koukkuja, joihin tarttua.

TA: Kyllä parhailla äärimetallibändeilläkin on paljon koukkuja!

Jontte Valosaari: Jos mä oisin sun mies feat. Elastinen
Jontte Valosaari on EMIn uusi artistikiinnitys, joka on päivätöissä palomiehenä. Hänen musiikkinsa on muodikkaasti dubstepin ja dancen hengessä hönkäävin taustabiitein ryyditettyä suomenkielistä r’n’b:tä. Ensisinglellä on vierailijana Elastinen.

TF: Sanat ovat todella hirvittävät. Olen pahoillani Jontelle, joka on itse tehnyt nämä, mutta nämä ovat todella kornit. Sanoma on hyvä, mutta ei silti.

TA: Joskus sen hyvän tarkoituksen takia voi antaa paljon anteeksi, mutta tuo meni jo sen tietyn rajan yli.

TF: Jos on lyyrisesti sillä tasolla, että pystyy tekemään vain bailubiisejä, niin silloin varmaan kannattaisi tehdä vain bailubiisejä. Tässä on pelkästään kliseitä ja latteuksia.

TA: Takuulla tämäkin sanoitus on lähtenyt aidosta tunteesta. Kamalahan se on silti.

TF: Mutta tämä on kuitenkin ihan uusi biisi ja samalla uuden artistin esittely. Kuuntelevatko vuoden päästä kaikki 20-vuotiaat naiset Jontte Valosaarta?

TA: Uskon, että jos tästä tulee hitti, niin ei se tule paskasta lyriikasta huolimatta vaan nimenomaan siitä johtuen.

TF: Niinpä, kuka tahansa pystyy samastumaan siihen. Ei ole vaaraa, että tuossa olisi mitään, mitä joku ei käsittäisi. Pakko silti sanoa, että Elastinen vetää säkeistönsä hyvin. Se pelastaa kokonaisuutta jonkin verran.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla:

Lisää luettavaa