Hyvää äitienpäivää! Juhlapäivän kunniaksi eri aikakausien muusikoiden terveisiä hyville, pahoille ja rumille äideille

Äidit ovat innoittaneet populaarimusiikin saralla hyvinkin monenkirjavia biisejä – osa muusikoista kiittelee äitiä kyyneleet silmissä, osa toivottaa koko emännän hornan tuuttiin. Tässä pikakatsaus erilaisiin äiti-biiseihin vuosikymmenten varrelta.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Nelly Tatti

HYVÄ ÄITI

Hiphopin saralla äitiä arvostetaan. 2pac ja Kanye West ylistivät vuosina 1995 ja 2005, miten heidän äitinsä ovat luotsanneet poikiaan vaikeissa olosuhteissa eteenpäin, ja miten heidän ponnistuksensa lyövät miehiksi kasvaneet räppärit ällikällä.

ÄITI ON AINA OIKEASSA

Äidit voivat olla tyttärilleen hankalia, koko ajan kieltämässä ja estämässä. Vaan kunhan kasvaa isoksi, huomaa, että kiellot olivat vain hyväksi ja äiti olikin koko ajan oikeassa. Tai näin lauloi Spice Girls vuonna 1997.

SÄÄTÄJÄ-ÄITI

Iki-ihana Gösta Sundqvist maalaa Matkalla Motowniin -biisissä (1996) tunnistettavan kuvan höseltäjä-äidistä, jollaiseen jokainen lienee kaveripiirinsä kautta törmännyt. Nämä äiskät ovat ihania, tavallaan.

TUKAHDUTTAVA ÄITI

Hiljattain Suomessakin vieraillut Roger Waters ikuisti The Wall -albumilleen (1979) henkilökohtaiselta kalskahtavan balladin äidille, joka pitää lapsensa tiukasti otteessaan ja istuttaa tähän kaikki pelkonsa. Vähän samasta aiheesta lauloi Metallican James Hetfield, jonka Mama Said -biisissä (1996) kertoja lähtee uhmakkaaasti kotoaan, mutta toivoo saavansa vielä päätökselleen äidin hyväksynnän.

ÄITI TOIVOI, POIKA JOI

Näinhän se Suomessa usein menee. Kolmas nainen ikuisti vuonna 1989 sattuvasti tilanteen, jossa äiti uskoo ja toivoo pojastaan pärjääjää, ja poika sen kun tuskailee hikipäissään krapulassa. Timo Rautiaisen biisissä (2002) samasta kuviosta on edetty siihen pisteeseen, että äiti saattelee poikansa lautturin tykö viimeisen ryyppyputken päätteeksi.

LOPPUUN ASTI VIERELLÄ PYSYVÄ ÄITI

Tuomari Nurmio ikuisti vanhan trad-biisin hienoon muotoon Kohdusta hautaan -debyytilleen (1979). Kappaleessa kuoleva poika osoittaa viimeiset sanansa vuoteen vieressä vartovalle äidille. Synkkää meininkiä.

MUIHIN IHMISIIN HEIJASTUVA ÄITI-FIKSAATIO

Mukavana koko perheen popparina tunnettu Phil Collins vastaa Genesiksen Mama-klassikolla (1983) yhdestä pop-historian maanisimmista laulutulkinnoista. Komeassa biisissä epävakaa nuorimies heijastaa äitiriippuvuutensa prostituoituun. Biisin kertojan kaltaista stalkkaajaa ei olisi kiva saada peräänsä oikeassa elämässä.

KUOLLUT ÄITI

John Lennon muistutti vuonna 1970, että suursuosio ja selkääntaputtelijoiden armeijakaan eivät riitä täyttämään nuorena nukkuneen äidin jättämää aukkoa. Onhan se riipaisevaa, kun Lennonin kaltainen legenda laulaa ”Mother, you had me / but I never had you”.

NUUKA ÄITI

Billie Holiday riiteli aikanaan äitinsä kanssa rahasta ja sydämistyi auttamishaluttomalle äidilleen niin, että ikuisti tämän jazz-standardiksi kasvaneseen God Bless the Child -biisiinsä (1941).

VERTAUSKUVALLISET VANHEMMAT

Al Goren parempi (?) puolisko Tipper Gore kampanjoi 1980-luvulla ruokotomuuksia vilissyttä rock-musiikkia vastaan. Tiukkapipomainen säksätys rockin turmeltuneisuudesta on innoittanut monia musiikki-ihmisiä vastaiskuun, ja Glenn Danzigin Mother (1988) lienee yksi kuuluisimmista tähän tarkoitukseen tehdyistä biiseistä. Kappale on kohdistettu kaikille huolestuneille vanhemmille, joiden lapset iso D aikoo viedä mukanaan alakertaan. Hyvä!

KOEPUTKIÄITI

Rammstein teki vuonna 2002 julkaistulle Mutter-läpimurtolevylleen hilpeän nimikkokappaleen, jossa äidittömänä lääketieteellisen kokeen seurauksena syntynyt lapsi haluaa surmata tekijänsä ja itsensä, mutta epäonnistuu itsensä kohdalla ja silvottuna rukoilee äidiltään voimia, tai jotain sinnepäin. Hyvää äitienpäivää!