Ilman Toinen Vaihtoehto -zineä suomalaista punkia ei olisi nykymuodossaan – Jantsa-näyttely avaa sen merkitystä kaikille

Vaasaan on tulossa hieno näyttely.

31.10.2023

Vaasalainen Jani ”Jantsa” Kärkkäinen (1969-2008). tunnettiin ja muistetaan yhä Suomen punkpiireissä äärimmäisen mukavana ja muita auttavana miehenä. Hänet muistetaan erityisesti Toinen Vaihtoehto -nimisen tiedotuslehtisen luojana sekä julkaisijana sekä mainion Juggling Jugulars -yhtyeen basistina. Toinen Vaihtoehto -lehti ilmestyy yhä, vaikka viimeiset pari vuotta onkin ollut tauolla. Myös Juggling Jugulars on yhä toiminnassa.

Toinen Vaihtoehto loi uuden, punkskeneä palvelevan kanavan, jonka ansiosta oli mahdollista saada oma ääni kuuluviin sekä tavoittaa muita punkkareita ympäri Suomen. 1980-luvun lopulla aloittanut Toinen Vaihtoehto oli oman aikansa internet, kanava ja tapa, joka mullisti tiedonvälityksen.

Etenkin Toinen Vaihtoehto -zinen osalta usein unohdetaan, että Jantsan lisäksi tekijöitä oli monia muitakin. Vaasan kaupunginkirjastossa järjestetään Jantsa-näyttely 2.-30.11.2023. Näyttely ei pyri muodostamaan henkilökuvaa Jantsasta, vaan enemmänkin raapaisemaan pintaa punkskenen aktiivisista ryhmistä, joiden yhteinen nimittäjä oli Jani Kärkkäinen.

Näyttelyn kokoamisessa ovat avustaneet mainituissa ryhmissä itsekin aktiivisesti toimineet Markku Hirvelä, Petteri Mikkilä, Marko Nurmi ja Pekka Ranta sekä Juha Ruotsalainen.

Lisää luettavaa