Ilmastokriisistä, ihmisoikeuksista ja sukupolvien välisistä jännitteistä

Teosto-palkittu Elektro GT julkaisi uuden albuminsa, jonka solistina toimii Paleface.

Elektro GT on Mikko Hassisen johtama yhtye, joka palkittiin Teosto-palkinnolla 2015. Kokoonpano on vaihtunut Hassisen ympärillä, mutta musiikki on edelleen elektroniikalla viritettyä jazzfuusiota.

Tänään ilmestyneellä Ruma-albumilla musisoivat rumpali ja liideri Hassisen lisäksi trumpetisti Verneri Pohjola, kosketinsoittaja Aki Rissanen, basisti Heikki Laine ja kitaristi Jere Haakana. Lisäksi läpi albumin kuullaan Palefacen spoken wordia.

”Halusimme tehdä monikerroksista musiikkia, joka rohkaisee ja haastaa kuulijan etsimään kauneutta ristiriitaisesta maailmasta”, kertoo Hassinen.

”Tätä ajatusta seuratakseni pyrin säveltämään kauneinta osaamaani musiikkia, mutta patinoiden sen karheudella, pölyllä ja epävireisyydellä. Palefacen sanataide on säveltäessäni ollut minulle tärkeä innoituksen lähde.”

Paleface on työskennellyt Hassisen kanssa aiemmin Värttinä– ja UMO-yhteyksissä, ja kertoo tykästyneensä Hassisen rytmi- ja sävelkieleen. Räppäri kertoo, että kappaleiden teksteihin on tarttunut paljon tässä ajassa olevia teemoja.

”Esimerkiksi värssy Leviathan-kappaleen alussa sai innoituksensa BLM-liikkeestä, kun Pomminpurkaja taas pohtii ilmastokriisiä. Levyn eeppisellä päätösraidalla Olkaa te mietin sukupolvien välisiä jännitteitä muuttuvassa maailmassa. Mitkä asiat siirtyvät suoraan meidän vanhemmilta meidän lapsille ja minkälaisen pallon jätämme tuleville polville? Se on ruma, mutta samaan aikaan kaunis.”

Kuuntele Elektro GT:n Ruma: