Jazzia hiphopimpaan makuun – Makaya McCraven saapuu Helsinkiin

Tutustu chicagolaisartistiin ja nimekkääseen kokoonpanoonsa ja osallistu arvontaan.

14.01.2020

Makaya McCraven konsertoi Helsingin Ääniwalli-klubilla lauantaina 18. tammikuuta. Omien sanojensa mukaan chicagolainen soittaa ”orgaanista biittimusiikkia”. Pitchforkin mielestä McCravenin musiikki uppoaa todennäköisemmin ”cratediggerille” kuin jazz-puristeille.

Cratediggerillä tarkoitetaan esimerkiksi levyjenkeräilijöitä, jotka troolaavat levylaareja hiphop-levyillä käytettyjen sämplejen harvinaisten alkuperäislähteiden perässä. Se käy järkeen: McCravenin jazz kuulostaa usein siltä, kuin sitä olisi sämplätty kulta-ajan hiphop-albumeille (kuuntele näytebiisi yltä). Toisinaan se on kuin kutsu tuottajille: tässä on valmis luuppi tai breikki, tee siitä biitti. Se ottaa myös luontevia sivuaskeleita hypnoottisesti soljuvan ambientin puolelle.

McCraven työstää levyjään poikkeuksellisesti. Rec-nappula on pohjassa tuntien ja tuntien ajan, kun rumpalin johtama kokoonpano improvisoi ja jamittelee vapaasti klubeilla ja studioissa. Tästä pankista McCraven nostaa parhaita paloja, leikkaa ja limaa niitä hallituiksi ja eheiksi kokonaisuuksi, kuten läpimurtolevynsä In the Moment (2015) ja Los Angelesissa, New Yorkissa, Chicagossa ja Lontoossa äänitettyä materiaalia sisältävä tuplalevy Universal Beings (2018).

McCravenin kanssa Helsinkiin saapuva kokoonpano on yhdysvaltalaisen jazzin nykynimien tähtikvartetti, jossa ”tuulisen kaupungin” edustus on vahva.

Chicagolaisbasisti Junius Paul soittaa yllä mainituilla McCravenin levyilläkin. Paul julkaisi hiljattain debyyttialbuminsa Ism, jolla hän esittelee instrumenttiaan aina freejazzin rönsyistä hiphop-tyyliseen paukutukseen. Basisti on liikkunut myös arvovaltaisessa chicagolaisseurassa ja soittanut niin Roscoe Mitchellin kokoonpanossa kuin The Art Ensemble of Chicagossa.

Blue Noten kautta soolodebyyttinsä Kingmakerin viime vuonna julkaissut vibrafonisti Joel Ross on tuttu myös McCravenin Universal Being -levyltä. 23-vuotias on kysyttyä tavaraa New Yorkissa jazzpiireissä, eikä ihme: Pitchforkissakin hehkutettiin Rossin kypsyyttä ja ymmärrystä asettaa itsensä palvelemaan kokonaisuutta, myös soololevyllään.

Trumpetisti Marquis Hill on arvostettu nimi fuusiosoulin saralla, mutta taipuu moneen aina klassisesta jazzista hiphopin kautta Chicago-houseen. McCraven on itsekin soittanut chicagolaissaksofonisti Irvin Piercen bändissä, joten vuoroin vieraissa. Pierce on soittanut muiden muassa Chance the Rapperin ja Solange Knowlesin keikkakokoonpanoissa.

Makaya McCravenin tuorein projekti on chicagolaislegenda Gil Scott-Heronin materiaalin peukalointi. I’m New Here (2010) jäi Scott-Heronin viimeiseksi albumiksi ja sen 10-vuotispäivänä helmikuussa McCraven julkaisee levyn materiaaliin perustuvan remix-albumin. (Mainitaan, että kyseisestä albumista julkaistiin 2011 Jamie Xx:n remiksaus We’re New Here.) McCravenin uusioversiota Where Did the Night Go -kappaleesta kuunnellessa rumpali-tuottajan lempinimi ”beat scientist” alkaa viimeistään kristallisoitua.

Tälle koplalle lavan lämmittelee saksofonisti Timo Lassy kokoonpanossaan basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen.

Arvomme keikalle kaksi kahden hengen lippupakettia. Vastaa alta löytyvään kysymykseen oikein, niin olet mukana perjantaina 17. tammikuuta suoritettavassa arvonnassa. Vinkkejä vastaukseen saattaa löytyä keikan Facebook-sivulta.

Kysymys: Makaya McCraven esiintyi Helsingissä viime vuonna. Millä festivaalilla?

KILPAILU ON PÄÄTTYNYT. McCraven soitti viime kesän Flow-festivaalilla. Voittajiksi arvottiin Thomas Södergård ja Mia Öblom.

Lisää luettavaa