Jodorowskyn kohutulle ja surrealistiselle kulttiklassikolle tehdään kunniaa

Julia Holterin uusi video on tulkinta chileläisohjaajan debyytistä.

13.02.2019

Julia Holterin Aviary on parhaita viime vuonna ilmestyneitä kokeellisen musiikin albumeita. Yksi levyn avainkappaleista on loppupuolelta löytyvä Les Jeux to You.

Kyseisestä biisistä on julkaistu Geneva Jacuzzin ohjaama video. Sen inspiraationa on toiminut Alejandro Jodorowskyn esikoiselokuva Fando y Lis.

”Kun kuulin biisin, kuvat tästä elokuvasta tulvivat mieleeni ja tiesin, että minun on uudelleentulkittava se”, Jacuzzi kommentoi.

Holy Mountain– ja El Topo -elokuvista parhaiten tunnetun Jodorowskyn Fando y Lis sai ensi-illassaan aikaan mellakan, ja elokuvaa syytettiin muun muassa jumalanpilkasta. Jossain se kiellettiin kokonaan, toisaalla sensuroitiin rankalla kädellä.

Pienellä budjetilla kuvatussa surrealistisessa ja post-apokalyptisessä mustavalko-elokuvassa pariskunta yrittää löytää tietä myyttiseen kaupunkiin, jossa kaikki toiveet toteutuvat. Matkalla pari ajautuu mitä kummallisempiin ja irvokkaampiin kohtaamisiin.

Jacuzzi kertoo, että videon teko oli haastavaa alkuperäiseen elokuvaan liitettyjen ristiriitojen vuoksi, mutta erityisesti sen takia, että El Topon raiskauskohtaus on noussut jälleen puheenaiheeksi.

”Syytökset Jodorowskya kohtaan vahvistivat alkuperäistä ajatustani tehdä videosta monitahoisnen ja sävykäs tulkinta psykologiasta itsetuhoisen suhteen taustalla”, Jacuzzi sanoo.

Katso video alta.

Lisää luettavaa