Kansanmusiikkiyhtye BFP palaa kotiin uudella festarihenkeä nostattavalla ”Encore” -EP:llä

BFP julkaisi kesän festarihenkeä nostattavan uuden EP:n.

24.05.2024
Bergå Folk Project on kansanmusiikin ammattilaisten muodostama kokoonpano. Neljä muusikkoa, kaksitoista instrumenttia, kahdeksan laulettua kieltä. Yhtyeessä soittavat Aili Järvelä, Iida Savolainen, Esko Grundström ja Topi Korhonen.

BFP on julkaissut EP:n uutta suomalaista kansanmusiikkia. Ammattikansanmuusikoista koostuva BFP, entiseltä nimeltään Bergå Folk Project, ammensi edeltävällä, Etno-Emma -palkitulla Bergå Folk Project -debyyttialbumillaan maailmanmusiikin tyylisuunnista ja lauloi kahdeksalla kielellä. Nyt on Encoren vuoro. Encore-EP:llä BFP palaa kotiin ja manifestoi suomalaista kansanmusiikkitraditiota paitsi omilla tuoreilla sävellyksillään, myös perinnesävelmien muodossa. Kieliäkin on käytössä enää kaksi.

Encoren avausraita, Kukko Kickoff, on yhtyeen yhteistyönä syntynyt noin kolmen ja puolen kappaleen kimara, joka sisältää ainakin kahta kansanlaulua, yhden jouhikkosävelmän sekä osan Kaustisen polkkaa. Toisena kappaleena kuultava Nälkämaa julkaistiin singlenä vuoden 2023 itsenäisyyspäivänä. Nälkämaan laulua lainaava kantaaottava anthem on yhtyeen kitaristi Topi Korhosen ja laulaja-viulisti Aili Järvelän sävellys, ja kappaleessa kuullaan vierailevana artistina saamelaisräppäri Ailu Vallea. Ailu Vallen kirjoittama pohjoissaamenkielinen teksti pureutuu maanomistajuutta koskeviin epäkohtiin ja kertosäkeessä lainataan Ilmari Kiannon Nälkämaan laulun ensimmäistä säkeistöä.

Muista suomenkielisistä lyriikoista vastaavat yhtyeen alttoviulisti laulaja Iida Savolainen ja Aili Järvelä. Kolmantena kappaleena kuullaan Korhosen säveltämä, sanoittama ja laulama koskettava ylistyslaulu Vallilan puille. EP:n viimeisessä, Järvelän säveltämässä kappaleessa Kutti kutti lauletaan kaason ja bestmanin välisestä nokittelusta häiden tiimellyksessä pääosin perinteisellä runolaululyriikalla, kun taas kertosäkeen tekstissä ovat Järvelä ja Savolainen päästäneet luovuutensa täyteen kukkaan kun härmäläinen päättämättömyys puetaan sanoiksi.

Voit kuunnella albumin alhaalta.

Lisää luettavaa