Kirjan ja ruusun päivänä tapahtuu: mikä yhdistää 27-vuotiaana kuollutta Jean-Michel Basquaitia ja Michael Monroeta?

Taidemaailman todellisesta rocktähdestä, 27-vuotiaana kuolleesta Jean-Michel Basquaitista on kirjoitettu uusi kirja.

Suzanne Malloukin, Basquaitin pitkäaikaisen kumppanin näkökulmasta kirjoitetusta kirjasta (Widow Basquiat: A Love Story) on nyt saatu suomennos Basquaitin Leski. Jennifer Clementin kirjoittama kirja paljastaa ennenkuulumattomia tarinoita ajottain Basquaitin ja yleisesti New Yorkin taidemaailmankin huumehuuruisista hetkistä 1980-luvulta.

Graffittimaalauksilla aluksi mainetta niittänyt, rasismia ja luokkaeroja vastaan taistellut Basquait vietti aikaa Andy Warholin ja Madonnan kanssa. Postikorteilla itsensä nuorena elättänyt Basquait ei kuitenkaan ehtinyt ikinä näkemään, miten hänen maalauksensa myöhemmin myytiin lontoolaisessa taidehuutokaupassa Christiesissä 49 miljoonalla.

Nykypolven rapmusiikissa yhtenään viittauksia keräävä taidemaalari eli vaiherikasta elämää, ja niin on elänyt myös Michael Monroe.

Michael Monroesta riittää nimittäin myöskin tarinaa. Päivitetty elämänkerta, vuonna 2014 julkaistu Ari Väntäsen kirjoittama Michael Monroe kattaa tarinat yhteiskeikoista Aerosmithin ja Guns N’ Rosesin kaltaisten rockmammuttien kanssa aina nykypäivän Voice of Finland -tuomarointiin.

Kirjan ja ruusun päivä tuo Jennifer Clementin ja Michael Monroen keskustelemaan kirjojensa pohjalta New Yorkin -vuosistaan Helsinkiin, Aleksin Suomalaiseen Kirjakauppaan. Torstaina (23.4) 17.30 alkavan tilaisuuden jälkeen he myös jakavat omistuskirjoituksia kirjoihinsa.