Kokeellinen musiikki Ihme-nykytaidefestivaalin keskiössä – teoksen tekijänä Theaster Gates

25.10.2016

Huhtikuussa 2017 järjestettävän Ihme-nykytaidefestivaalin taiteilijaksi on valittu Theaster Gates. Chicagolaistaiteilija tuo Helsinkiin kokeellista jazzia esittävän yhtyeensä The Black Monks of Mississippin.

Keväällä toteutuva teos The Black Charismatic koostuu neljästä osasta: julkisessa tilassa esitettävästä videoteoksesta, The Black Monks of Mississippi -dokumenttielokuvan maailmanensi-illasta, yhtyeen debyyttialbumista, ja levyn julkaisukonsertista.

Gates on parhaillaan Suomessa yhtyeensä kanssa esittämässä ja taltioimassa improvisoitua musiikkia. Syntynyt materiaali tulee toimimaan osana videoteosta ja dokumenttielokuvaa.

”Esiintyessämme kurottelemme korkealle pyhyyteen ja samalla katsomme syvemmälle itseen. Yritämme tarjota saman kokemuksen myös kuulijalle”, Gates kommentoi.

”Vuoden 2017 Ihme-teos kutsuu mukaan kokemukseen, jossa sielullinen hetki keskellä arkea tarkoittaa tutkimusmatkaa niin ihmisluonnon kollektiiviseen kapasiteettiin kuin taiteen voimaankin”, festivaali tiedottaa.

Gates luennoi Taideyliopiston Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssä torstaina 27.10. kello 18. Luennon aiheina ovat taiteilijuus, musiikki nykytaiteen tekemisen käytäntönä ja taide julkisessa tilassa. Myös The Black Monks of Mississippin jäsenet osallistuvat keskusteluun. Tilaisuus on kaikille avoin.

Lisää luettavaa