Kommentti: Poppari antoi kasvonsa mainokseen – vilpitön usko maailmanparannukseen vai tekopyhä kaupallinen vedätys?

12.04.2016

H&M julkaisi M.I.A:n musiikkivideoksi maskeeratun mainoksen. Videolla tiedotetaan ensi viikon kierrätyskampanjasta. Kuluttajat saavat tuoda H&M:n vaatekauppoihin vanhoja vaatteita saadakseen alennusta uusista.

Miksi ihmeessä erittäin tiedostavana tunnettu poppari antaa kasvonsa eettisesti arveluttavalla maineella varustetulle vähittäiskauppakonsernille?

“On hyvä homma, jos H&M inspiroi jotain muuta tunnettua merkkiä ympäristötietoisuuteen tai saa kritiikkiä valmistusprosesseistaan”, M.I.A. perusteli osallisuuttaan. “Ainakin he ottavat askeleen tuohon suuntaan, ja mielestäni heille pitäisi antaa mahdollisuus.”

Mainosvideon päätteeksi kerrotaan, että 95 prosenttia kaikista poisheitetyistä tekstiileistä voisi saada kierrätettynä uuden elämän. Varmasti näin onkin, mutta vaikea uskoa H&M:n tavoitteen olevan muuta kuin yllyttää uusien vaatteiden ostoon. Onhan ketjua syytetty esimerkiksi myymättömien vaatteidensa silpomisesta käyttökelvottomaksi ennen roskiin heittämistä.

Useita kertoja lapsityövoiman käytöstä ja muutenkin kurjista työoloista syytetty H&M on osallistunut useisiin kilvenkiillotuskampanjoihin. Yleensä niitä on edeltänyt esimerkiksi hikipajan sortuminen jossain päin maailmaa. H&M on muun muassa sitoutunut parantamaan työoloja Aasiassa niin, että vuoteen 2018 mennessä heille vaatteita valmistavien duunarien palkka olisi sellainen jolla tulisi toimeen.

Ainoa konkreettinen näyttö olosuhteiden parantumisesta taitaa olla se, että M.I.A. on uskonut H&M:n puheet. M.I.A. voi olla perusteluineen vilpittömän tosissaan, mutta jos ympäristötietoisuus jää sanahelinäksi kuten aiemmat kasvojenkohotukset ja valmistusprosessien kritiikki jää muutamien kolumnien mittaisiksi, yhtälön ehdottomaksi voittajaksi suoriutuu H&M.

Pitäisikö olla huolestunut, kun kyse on sekä muoti-ikonina pidetystä että kehitysmaiden ja heikko-osaisten oikeuksien puolesta taistelevasta artistista? Biisin perusteella vähintäänkin M.I.A:n tulevasta albumista.

YouTube video

Lisää luettavaa