”Kun tekniikan hallitsee, sen voi unohtaa ja keskittyä luomiseen” – Oona Kapari julkaisi pitkään hautuneen debyyttisinglensä

Artisti julkaisee debyyttialbuminsa loppuvuodesta.

09.04.2020

Oona Kapari on ollut mukana tuottamassa, miksaamassa ja äänittämässä lukuisten suomalaisten artistien musiikkia. Heihin lukeutuu Viitasen Piia, Antti Autio, Pikku Kukka, Juurakko ja Tuuletar. Kapari työskenteli kahdeksan vuotta Finnvoxilla ennen oman Kuohu Records -studion perustamista. Nyt musiikin ammattilainen on päättänyt toteuttaa pitkään hautuneen suunnitelmansa ja julkaista ensimmäisen levynsä. Tulevalta albumilta on jo saatu maistiaisena hiljattain julkaistu Läpikuultava-single.

Oona Kaparin kevät on sujunut olosuhteisiin nähden hyvin. Monen muun musiikkialan ammattilaisen tapaan, poikkeustilanne on vaientanut myös Kaparin työtilannetta. Hiljaiset jaksot kuitenkin kuuluvat hänen työnkuvaansa.

”Tuottajan ja miksaajan työssä oppii elämään sen kanssa, että välillä on aivan hillitön kiire, jota seuraa rauhallinen jakso. Se on tarpeellista aikaa. Silloin ehtii päivittää softat, laitteistot ja miksaus-templatet. Tehdä uusia sampleja ja antaa tilaa ideoille tulla esiin. Tuottajat ja miksaajat ovat muutenkin neljän seinän sisällä kaiken aikaa. Olen saanut myös leikkiä runsaasti rakkaan poikani kanssa, mikä on ihanaa”, Kapari kertoo.

Huhtikuun alussa ilmestyneen Läpikuultava-kappaleen julkaisu jännitti artistia hieman. Kapari kuitenkin kertoo, että oloa helpotti ympärillä olevat ihmiset, jotka olivat hengessä mukana.

”Tuntuu hyvältä, että yksinäisestä projektista on nyt tullut sosiaalinen. On hienoa, että ihmisiin voi saada tunnetasolla yhteyden, vaikka lähellä oleminen on näinä aikoina mahdotonta”.

Läpikuultava koostuu elektronisesti käsitellyistä orgaanisista soundeista, joita siivittää Kaparin herkkä, mutta voimakas lauluääni ja kauniit sanoitukset. Kappale kertoo elämänvaiheesta, josta on pakko päästä pois ja muutoksesta, joka ei johda lopputulokseen vaan prosessiin. Loppuvuodesta julkaistava albumi jatkaa henkilökohtaista teemaa. Kapari kertoo sen käsittelevän kolmekymppisen naisen kasvua, elämää ja suhdetta itseensä ja ympäröivään maailmaan.

”Viime vuosien tärkein oppi on ollut, että elämä liikkuu ja virtaa. Sen oivalluksen ympärille olen biisini kirjoittanut”.

Läpikuultava-single löytyy jutun lopusta.

Kauan alalla työskennellyt Kapari on nähnyt uransa aikana suomalaisen musiikkiteollisuuden muuttuvan. Hänen mielestä on hienoa huomata, kuinka alan naiset tukevat toisiaan ja verkostoituvat ennennäkemättömällä tavalla. Naisia nähdään koko ajan enemmän muun muassa rumpaleina, tuottajina, kanavapäällikköinä, moderaattoreina ja levy-yhtiöiden pomoina. Kapari on ylpeästi osa muutosta.

”Olen jo vuosia sanonut, että aikuisten naisten aika on tulossa. Katsokaa vaikka meidän hallitustamme. Naiset tekevät tutkitusti kotitalouksien ostopäätökset, joten on vain järkevää palkata sisällön tuotannosta päättäviin elimiin ihmisiä, jotka todella ymmärtävät mitä asiakas haluaa ja tarvitsee”.

Kapari aloitti esikoisalbuminsa tekemisen jo kymmenen vuotta sitten. Projekti on kuitenkin jäänyt monta kertaa sivuun kypsymään. Muusikko kertoo, että tuottamisen, miksaamisen ja äänittämisen tuoma tekninen osaaminen on helpottanut musiikin tekemistä paljon.

”Tekninen osaaminen mahdollistaa vision toteuttamisen ilman kompromisseja ja yksityiskohtiin keskittymisen. Pienet asiat saavat musiikin elämään omaa tarinaansa, eikä ainoastaan biittiä tai harmoniaa. Kuiskailen, murotan, panoroin ylikompressoidun pianon kohinaa, kaivan esiin hengityksen, hautaan laulun ’hirviön’ alle. Kaiken tämän teen omalla instrumentillani Pro Toolsilla. Kitaristin on hallittava asteikot ja sointukäännökset. Tuottajan on hallittava äänitystekniikat ja plugarit. Teknisten taitojen ollessa hallussa ne voi unohtaa ja keskittyä luomiseen”.

Kuuntele Kaparin Läpikuultava alta:

Lisää luettavaa