”Kyseenalaistaminen ja introspektio kunniaan” – ensiesityksessä ja esittelyssä A Heart Beats

Beastmilk-rumpalina tunnettu Paile ja Cloamassa ja Strom.ec:ssä noisea esittävä Tuukki ovat A Heart Beats.

30.01.2020

A Heart Beats viimeistelee parhaillaan debyyttialbumiaan. Duon esikoissingle Dazes the Mind saa ensiesityksensä musiikkivideon formaatissa Rumban sivuilla nyt.

Projekti on saanut alkunsa Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin Valonkantajat-teoksen julkaisujuhlissa. Beastmilk-yhtyeen hajottua rumpali Paile oli kertonut kitaristi Johan ”Goatspeed” Snellille haluavansa löytää projektin, jossa saa laulaa. Valonkantajat-julkkareissa Snell esitteli Pailen ystävälleen Tuukille. Tuukki, jonka taustat ovat noisen, industrialin ja power electronicin saralla (Cloama, Strom.ec, Stromstad), kertoi työstäneensä syntikkapop-vaikutteisia biisiaihioita. Kaksikko löysi yhteisen sävelen.

”Yhteisiä raakileita alkoi syntyä pikkuhiljaa, hyvin epävirallisella on-off-aikataululla. Pitkään tämä oli projekti, jota tehtiin tahti siellä tahti täällä muiden kiireiden välissä. Kun Svart sai vihiä materiaalista jota oli hiljalleen syntynyt, he innostuivat”, Paile sanoo.

Dazes the Mind ei kuulosta lainkaan siltä, mitä jäsenten taustat antavat ehkä ymmärtää. Saatekirjeessä mainitaan neuvostoliittolainen new wave -bändi Alyans ja Bronski Beatin syntikkapop-hitit.

”Pyrimme jonkinlaiseen ’aktiiviseen’ ambivalenssiin muunkin sisällön osalta”, Paile kertoo.

”Minua henkilökohtaisesti tässä kiinnostaa mahdollisuus tutkia, mitä aiheita ja tunteita voin ilmaista ja käsitellä laulun voimin. Jokainen soitin edustaa minulle tavallaan vähän erilaista kanavaa, eri sisältöä, mitä pystyy ilmaisemaan. Instrumentalistina olen soittanut loistavia sekä aivan katastrofaalisen huonoja keikkoja, riippuen omasta henkisestä tilasta. Musiikki tuntuu ehkä ainoalta ilmaisumuodolta, jossa ei voi valehdella. Ei ole epärehellisyyttä. Ja jos sitä on, sen huomaa niin yleisö kuin esittäjä itsekin saman tien.”

”Laulaminen edustaa minusta tätä ajatusta äärimmilleen vietynä. Ääntä ei voi erottaa kehosta eikä mielestä, ulosanti peilaa aina sielun tilaa. Ihmisen tunteet sekä muodostuvat että tulevat ilmi kehossa. Kun koko keho toimii soittimena, ja sisintään voi ilmaista laulun voimin, on ikään kuin todellisuuden äärellä. Näin sen ainakin näen ja koen tällä hetkellä.”

Paile kertoo, että häntä kiinnostaa omien tottumustensa ja käsitystensä haastaminen.

”Heti kun näen kaavan, kun havaitsen ympyrän seinät ympärilläni, pyrin tietoisesti sen ulkopuolelle. Toisinaan yksinkertaisesti tylsistyn, mutta kyse on ehkä pohjimmiltaan siitä, että minua kiinnostaa tuntematon ja epärationaalisuus, epäjohdonmukaisuus ja sekavuus paljon enemmän kuin esimerkiksi niin sanotut ’todennettavat faktat’. Mihin jokin asia tai idea voisi johtaa, todellisuudessa tai mielikuvissa? Mitä tunteita se herättää? Me emme ole rationaalisia olentoja, joten mielestäni omia ristiriitaisuuksia kannattaa tutkia, jopa syleillä.”

Kohta pääsemme Dazes the Mind -kappaleeseen ja Johan Snellin sille ohjaamaan musiikkivideoon. Mistä siinä on kyse?

”En halua avata tätä liikaa, koska mielestäni taiteen tulisi antaa vastaanottajan tulkita itseään sen kautta ilman artistin selityksiä – miksi hän muuten tekisi taidetta, eikä vain puhuisi? Mutta sen verran ehkä sanon, että yleinen keskusteluilmapiiri usein ahdistaa. On mykistävää, kuinka takapajuisiin mielipiteisiin sitä jatkuvasti törmää. ’Vanhoja hyviä aikoja’ tai ’perinteisiä arvoja’ ei ole, eikä sellaisia tule glorifioida. Ne ovat myytti. Ja toisaalta, kaiken jatkuva kyseenalaistaminen ja dekonstruointi voi hetkittäin johtaa lamaantumiseen ja eksyneisyyteen… Eli kyseenalaistaminen ja introspektio kunniaan, siis!”

A Heart Beatsin single Dazes the Mind ilmestyy virallisesti huomenna Svartronixin kautta. Katso video alta ja laita yhtye seurantaan Facebookissa ja Instagramissa.

Lisää luettavaa