Lapset, koirat ja kokaiini kävivät liian kalliiksi – DMX konkurssiin

31.07.2013

Lähes unohduksiin vaipuneen rap-tähden velkojien lista on omituinen jopa hiphop-standardeilla.

Kuva: PATV Channel 18 Iowa City

Earl Simmons eli DMX jätti maanantaina 29. heinäkuuta anomuksen New Yorkin konkurssioikeudelle. Suurimman suosion haihduttua räppärille ei ollut jäänyt pätäkkää, jolla maksaa vanhoja vahingonkorvaus- ja sakkovelkoja sekä ennen kaikkea ruokkomaksuja. Jälkimmäisiä oli ehtinyt kertyä peräti 1,3 miljoonaa dollaria.

Keikkajärjestäjille muuten tiedoksi, että Amerikassa ei anneta passia roikaleille, joilla on yli 2 500 taalaa maksamattomia elatusmaksuja. DMX on siksi ollut jo kymmenkunta vuotta passitta.

Celebrity Net Worth -sivuston ahkera toimittaja kävi tarkemmin läpi, mitä muuta DMX:n maksukyvyttömyyden takana on kuin kielletyn rakkauden kalliiksi käynyt hedelmä. Tätä nykyä Etelä-Carolinassa asuva newyorkilaismuusikko on näet velkaa eri tahoille arvioiden mukaan yhdestä kymmeneen miljoonaa dollaria.

Vastattavien listalta nousee esiin kummallisia menoeriä. Eräs näistä on 240 000 dollaria Irina, Sergei ja Olga Priporinalle.

Sergei Priporina oli ajanut JFK:n lentoaseman parkkialueella tyttärensä ja äitinsä kanssa vuonna 2004, kun sireenein ja strobovaloin varustettu citymaasturi oli pysäyttänyt heidät. Ajoneuvosta oli syöksynyt vihainen ”FBI-agentti” ottamaan Priporinojen autoa haltuunsa. Asialla oli tietenkin kokkelipäissään riehunut DMX, jota myöhemmin syytettiin kokaiinin hallussapidosta, liittovaltion poliisiviranomaisena esiintymisestä, laittoman aseen hallussapidosta, kaappausyrityksestä ja rattijuoppoudesta.

Priporinoille tuomittiin maksettavaksi 240 000 dollaria vahingonkorvausta, mutta ilmeisesti vielä yksikään taala ei ole päätynyt uhrien tileille.

Ehdottomasti oudoin velkoja on Amusing Diversions Inc., jonka kanssa DMX loi Boomer 129 -asuvalikoiman vuonna 2002. Kuten toimittaja Brian Warner toteaa, rap-tähtien suunnittelemat vaatteet eivät ole mitään uutta Amerikassa, mutta tässä tapauksessa hattuja, huiveja, sadetakkeja ja pilotteja ei ollut suunniteltu ihmisille, vaan lemmikkikoirille.

Yhteistyökuvio meni reisille, kun Amusing Diversionsille paljastui DMX:n saamat 13 eläinrääkkäystuomiota yhtä useasta pittbullterrieristä. Sekään ei auttanut, että muusikko mainosti kilpailevaa tuotesarjaa. Tai että DMX tuomittiin samalla laittomista aseista – ja kokaiinista. Amusing Diversions vaati kahdessa oikeudenkäynnissä vahingonkorvauksia ja sai lopulta 242 tuhatta taalaa. Näistä 200 000 on yhä maksamatta.

DMX toivoo velkajärjestelyiden auttavan hänet takaisin jaloilleen. Paha kyllä Yhdysvaltain Chapter 11 -konkurssi ei vapauta ketään elatusmaksuvelvollisuudesta. Mikäli Earl Simmons ei siis kaiva jostakin liki puoltatoista miljoonaa dollaria, hänen haaveensa uran elvyttämisestä rahakkailla ulkomaankiertueilla jää pelkäksi haaveeksi.

Muuten, jos nyt luit uutista tähän asti etkä sittenkään saa päähäsi, kuka hiton DMX, niin virkistetään muistia tällä osuvasti nimetyllä hitillä vuosituhannen vaihteessa ilmestyneeltä …And Then There Was X -albumilta, kun artisti oli vielä relevantti. Mukana on myös koiria.

Lisää luettavaa