Laulaja-lauluntekijä-terapeutti? Esittelyssä Moria

Indieartisti Moria julkaisee keväällä debyyttialbuminsa, musiikkivideo ensiesityksessä.

Anniina Virtanen

Moria on suomalais-fidziläinen laulaja-lauluntekijä, joka on ammatiltaan myös terapeutti. Hän kertoo siviiliammattinsa näkyvän hänen tulevan debyyttialbuminsa lyriikassa ja teemoissa.

Punaista huulipunaa -albumi julkaistaan toukokuussa, mutta nyt ensiesityksensä Rumban sivuilla saa Jumaluudesta-nimisen kappaleen musiikkivideo. Biisi käsittelee pettymystä siitä, kun omat mielikuvat elämästä eivät toteudukaan.

”Pettymyksen kohtaamista vaikeuttaa huomattavasti syvä riittämättömyyden tunne. Näin resepti uhriutumiselle on valmis”, Moria sanoo.

Moria on itse käsikirjoittanut ja ohjannut musiikkivideon, joka käsittelee sisäistä prosessia uhriutumisen takana. Kappaleen instrumentaalinen osuus sekä tuotanto ovat pääosin säveltäjä- tuottaja Juha Tuukkasen käsialaa. Morian ja Tuukkasen ihannoiman Jon Hopkinsin musiikki toimi Jumaluudesta-kappaleen selkeänä inspiraationa.

Morian mukaan ajatus kappaleesta syntyi mökkireissulla, joka ei sujunut odotusten mukaisesti. Tämä lomareissu aviomiehen kanssa sai Morian tarkastelemaan pettymyksiä laajemmin.

”Matka pettymyksestä uhriutumiseen voi olla pelottavan lyhyt, varsinkin jos tunnesäätelytaidoissa on haasteita”, Moria sanoo.

”Uhriutuessamme vastustamme todellisuutta, emme hyväksy meille jo tapahtuneita asioita ja heittäydymme olosuhteiden uhriksi. Nostamme kädet pystyyn avuttomina ja ilmoitamme ettemme pysty vaikuttamaan elämäämme. Tämä saa meidät kokemaan epätoivon tunteita. Kierre on valmis, sillä todellisuus on sitä mitä uskomme. Uhriutumisen takana häilyy usein voimakas pelko, joka ei ole tullut näkyväksi. Usein tämän pelon tunnistaminen ja hyväksyminen auttavat ihmisen pois uhripositiosta.”

Katso video alta: