Lehdet ja keskustelupalstat tulvivat sotaa, mutta jokin vielä yhdistää ihmisiä – ensiesityksessä Viitasen Piian video

Minttu Saarni

Viitasen Piia julkaisi Rauhan laulu –singlensä jo viime vuoden puolella, mutta kappale on puettu nyt ensiesityksensä saavaksi animaatioksi. Viitasen Piian ensi syksynä ilmestyvää kolmatta levyä enteilevä biisi heijastaa myös sanomansa puolesta tulevan albumin teemoja.

”Olin kirjoittanut koko kuukauden uusia lauluja, ja mielessäni oli pyörinyt paljon sodan ja rauhan teemat. Olin ajatellut hetkeä aiemmin, että rauhasta minun pitäisi laulaa, mutta en tiennyt miten. Lehdet ja keskustelupalstat tulvivat sotaa ja ihmisten hätää, ja tunsin suurta voimattomuutta niitä lukiessani”, kommentoi Viitanen.

Uutisten keskeltä Viitasen silmiin osui kyyhkysen kuva, jonka alla oli pieni runo rauhasta. Viitasen mukaan teksti kuvasi liikuttavalla tavalla sitä miten joka puolella maailmaa tavallisia ihmisiä yhdistää sama toive ja rukous: rukous rauhasta.

”Runo alkoi soida välittömästi päässäni lauluna, ennen kuin ehdin edes ajatella kenen teksti mahtaa olla kyseessä. Otin kitaran ja lauloin tekstin käytännössä siltä istumalta lauluksi. Lauloin laulua tippa linssissä, ja ajattelin, etten olisi itse pystynyt asiaa paremmin sanomaan.”

Tämän jälkeen Viitanen alkoi selvittää, kenen teksti kyseessä oli. Kävi ilmi, että kyseessä oli Jaakko Löytyn Maailman kaikissa kylissä -kappaleen sanat. Löytty näytti vihreää valoa tekstinsä uudelleen säveltämiselle ja Rauhan laulu näki päivänvalon.

”Teksti lohduttaa minua, ja toivon että se voisi lohduttaa muitakin.”

Videolla pääosaa esittää rauhankyyhky. Animaatio on Ariel Ahopalon käsialaa.