Linnan jatkot ja Takarivin finninaama – itsenäisen Suomen virallisten jatkojen kuolematon tv-debyytti

07.12.2012

Eräs musiikkiteos sai maailman tv-ensi-iltansa Linnan jatkoilla eikä kukaan noteerannut. Nyt tämä virhe on korjattava.

Kuva: Wikimedia Commons

Itsenäinen Suomi täytti tänä vuonna 95 vuotta. Harva muistaa enää itsenäisyytemme kriittisiä vaiheita, joten on ehkä syytä muistella kansallisen kamppailumme dramaattisia tuokioita.

Kaikki alkoi tietenkin Venäjältä, kuten tavallista. Maaliskuussa 1917 tapahtui vallankumous, jossa Venäjän tsaari menetti valtaistuimensa ja Suomen 10-vuotiaan eduskunnan enemmistö ilmoitti tavoittelevansa autonomisen suuriruhtinaskuntamme täyttä itsenäisyyttä.

Maamme itsenäistyminen etenikin rivakasti ja jo heinäkuussa 1917 säädettiin niin sanottu valtalaki, jossa eduskunta julistautui ylimmän vallan haltijaksi Suomessa. Tämä itsenäisyyshanke kuitenkin kohtasi rutkasti vastustusta sekä porvaripuolueissa, joille eduskunta oli aivan liian radikaali kelvatakseen päätöksentekoelimeksi, ja luonnollisesti Venäjällä, jossa bolševikkeja lukuun ottamatta ei esiintynyt liikaa ymmärrystä vanhan imperiumin hajoamiselle. Niinpä itsenäistyminen keskeytettiin, eduskunta hajotettiin ja parlamentarismia ajaneet sosiaalidemokraatit suljettiin ulos senaatista.

Mutta se oli liian myöhäistä. Ensimmäinen maailmansota riehui yhä. Se nieli pataljoonittain venäläismiehiä ja lopulta slaavien mitta oli täynnä. Valtakunnan väliaikainen hallitus syöstiin vallasta 7. marraskuuta – juliaanisen kalenterin mukaan 25. lokakuuta, mistä nimitys ”lokakuun vallankumous”.

Suomessa uusi porvarienemmistöinen eduskunta kallistui nyt itsenäisyyden kannalle ja esitti itselleen korkeinta valtiovaltaa. Päätös hyväksyttiin 15. marraskuuta. Pehr-Evind ”Ukko-Pekka” Svinhufvudin senaatti nimitettiin 27. marraskuuta. Se alkoi oitis hioa itsenäistymisilmoitusta, joka annettiin eduskunnalle 4. joulukuuta. Kuudentena päivänä eduskunta äänesti ja päätti äänin 100–88 hyväksyä Suomen itsenäisyyden.

Sen jälkeen kului 95 vuotta, kunnes Anssi Känsälän yhtye, Phil Harmonic, esitti tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton virallisilla jatkoilla ravintola Teatterissa Känsälän säveltämän, vastikään julkaistun kappaleen Takarivin finninaama. Yhtye oli jatkojen virallinen housebändi ja biisi sai siten komeat puitteet tv-ensi-illalleen kansallisen eliitin silmien edessä.

Koska ”lukuisat yritysasiakkaat ovat myös todenneet Phil Harmonicin takuuvarmaksi yhteistyökumppaniksi”, kelpaa se varmasti myös Rumban lukijoiden perjantai-illan bileiden taustamusiikiksi:

Lisää luettavaa