Maailman pienin suomiräp-biiffi on viimein taputeltu 20 vuoden jälkeen

Asa myönsi erehtyneensä.

09.01.2020

Avaimen Punainen tiili on kiistattomasti suomalaisen räpin klassikkoalbumien joukkoon kuuluva teos, mutta kaikissa aikalaisarvioissa sitä ei vielä osattu nähdä. Vuosituhannen alussa ilmestyneessä kaupunki- ja nuorisokulttuuriin keskittyvässä Nöjesguiden-ilmaisjakelulehdessä levy lytättiin yhden tähden arviossa Avaimen muistin mukaan. Vaikka nuori räppäri yritti vältellä nettikommentoinnin lukemista, lehdissä julkaistut arviot tulivat tietoisuuteen viimeistään kavereiden kautta ja kolahtivat ikävästi.

”Ulkopuolisuuden ja epäonnistumisen tunteet tulivat jälleen vahvasti peliin”, Avain eli nykyisin Asa kertoo Miten lauluni syntyvät? -teoksessa (2017).

Negatiivinen kommentointi oli ainakin osaltaan syy myös siihen, että Avain sanoi levytyssopimuksensa irti ja päätti lopettaa musiikin tekemisen. Räppäri puhuu Nöjesguidenin murskakritiikistä myös 2018 julkaistussa kirjassa 7 veljestä – 20 vuotta Rähinää.

Molemmissa teoksissa Asa mainitsee nimeltä Nöjesguideniin levyarvion kirjoittaneen Teemu Fiilinin. Paitsi että Asaa arvossa pitävä Fiilin ei ollut arviota kirjoittanut. Itse asiassa Nöjesguiden alkoi ilmestyä Suomessa vasta 2003, kaksi vuotta albumin ilmestymisen jälkeen.

Rumban päätoimittajanakin työskennellyt Fiilin otti tietokirjamainintojen jälkeen yhteyttä räppäriin. Kävi ilmi, että Asa oli ollut ”rikkinäisen puhelimen” varassa ja kaveriltaan arviosta kuultuaan jäänyt siihen uskoon, että Fiilin sen oli kirjoittanut. Luultavasti Asan viittaama kritiikki on peräisin Aktivist-lehdestä, johon Fiilin ei levyä myöskään arvioinut.

Nyt tämä väärinkäsityksestä alkanut, miltei 20-vuotias suomiräppibiiffi on virallisesti taputeltu myös julkisesti. Asa vieraili Jaska13:n ja Wngmn:n kappaleella Välillä. Omassa versessään hän räppää:

”Mä muistan ennen / oli kerran maassa fiilis / oli yhden tähden saanu arvostelussa Punainen tiili / huusin maailmalle et fuck fuck fuck fuck Teemu Fiilin / vaik Teemu Fiilin ei ollut oikeesti antanut Punaisest tiilest bäkkiin mitii fiidii / kato / joskus ihmisen sisällä on sellainen oikea palava kriisi / et itteensä rauhoitellakseen alkaa keksiä vähän väriä riimiin / ja todellisuus ei kuulu silloin mukaan diiliin / hei tää on mun unilinna ja mä tarviin vaan pari pinkkii tiilii.”

Ja mikä parasta: itse biisi ja Lungi Median tuottama video ovat mainiot!

Lisää luettavaa