Maki Kolehmainen kertoo, kuinka helppoa hittibiisin tekeminen on

Lauluntekijä avasi Savon Sanomille hittisäveltämisen salaisuuksia. Nyt muistiinpanovälineet kouraan ja oppimaan!

Kuva: Wikipedia / Motopark

Aikakoneesta, Robinin taustalta ja Kuuden vuoden kuuliaisuus -kappaleesta tunnettu hittinikkari Maki Kolehmainen kertoi Savon Sanomien haastattelussa, millaisilla eväillä Frontside Ollien kaltaisia megaturbohittibiisejä pistetään kasaan.

Haastattelun toisessa osassa Kolehmainen myös totesi tuntevansa häpeää esimerkiksi K-pop -ilmiö Gangnam Stylen esittäjän Psy’n puolesta, sillä biisi perustuu siihen, että ”vanhempi mies hokee stereotyyppistä englanninkielistä lausetta”.

Millainen sitten on Kolehmaisen mielestä Neiti Groove -biisin kaltainen täydellinen hitti ja onko tavallisella tallaajalla edes mahdollisuutta haaveilla vastaavan sävelteoksen kirjoittamisesta?

Musiikin tekemistä voisi verrata urheiluun. Kaikki eivät voita maratonia, mutta monet harrastavat silti liikuntaa. Eli jos soittotaitoa löytyy, kaikilla on kyllä mahdollisuus hyvän biisin tekoon”, Kolehmainen kertoi Savon Sanomille.

Toivoa siis on vielä.

Tässä kuitenkin Makin SS:lle tekemä muistilista niistä asioista, joita Odota-biisin kaltaisen hitin tekemiseen vaaditaan:

1. Aloittelevan lauluntekijän kannattaa muistaa mutkattomuus.

2. Aiheeksi kelpaa mikä vain. Tärkeintä on, että tekijällä on jotakin sanottavaa.

3. Jos oikeasti haluaa tehdä hitin, niin neljän soinnun kaava on hyvä lähtökohta. On hyvä muistaa, ettei yritä tehdä liian monimutkaisia melodioita.

4. Sävellyksestä se lähtee. Soita melodia esimerkiksi kitaralla tai pianolla ja tallenna se nauhalle.

5. Kun sävel, soinnut ja sanat yhdistetään, sovitus on valmis.

6. Lähetä biisi kustantajalle, alussa vaikka kaikille mahdollisille levy-yhtiöille. Demoon riittää hyvä pianomelodia ja laulaja, joka pysyy nuotissa.