Meneekö Suomi jatkoon semifinaalistaan? – Rumba arvioi Euroviisu-kappaleet

10.05.2016

Rumban ja sisarjulkaisu Comon friikkutoimittaja Jouni on ollut viime viikon sunnuntaista asti haistelemassa Tukholman viisutuulia ja tekemässä haastatteluita. Nyt on kuitenkin aika arvioida ensimmäisen semifinaalin biisit ja katsoa, millaiset mahdollisuudet Suomella on päästä 18 maan joukosta 10 jatkoon menevän joukkoon. Kahdeksan putoaa pois.

Seuraavassa nopeat arviot kustakin 1. semifinaalin kappaleesta. Pääset tsekkaamaan musiikkivideot helposti täältä. (Arviot on tehty pääosin musiikkivideon perusteella, mutta välillä mukana on myös tunnelmia lavashow’sta, sillä toimittajamme oli katsomassa 1. semifinaalin kenraaliharjoituksia.)

1. Suomi

Niin, mitäs tähän sanoo? Sandhjan kappaletta on ehtinyt jo kuulla kyllästymiseen saakka. Ensimmäisillä kerroilla viehätyin kappaleen retromaisesta soundista ja taisin arvioida jopa nelosen pintaan. Kyseessä oli hyvä UMK-biisi, jota en kuitenkaan olisi rankannut suurempien suosikkieni edelle. Välillä kuitenkin unohtuu, mitä aiemmin tulikaan tässä nähtyä. Sing it Away ei siis tosihitin lailla kasva kerta kerralta, vaan hehku alkaa jo haaleta. En usko erottuvan massasta tarpeeksi ja täten pääsevän jatkoon. Sinänsä kuunneltava kappale, mutta moniko äänestää parhaaksi?

Arvosana: N/A

Jatkoon: Ei

2. Kreikka

Kappale ei levyltä kummoinen, livenä herää henkiin. Hyvää jumputusta, freesiä kreikkaräppiä ja miellyttävät naisäänet kertsissä. Onnistunut kokonaisuus – sopivasti voimaa ja näyttävyyttä viisulavalle.

Arvosana: 4,5

Jatkoon: Kyllä

3. Moldova

Vedonlyöntitilastojen häntäsijoilla. Perustoimivaa Euroviisu-musaa – jollainen ei tosin enää ole muodissa. Olisi voinut pärjätä vielä 2000-luvun alussa, nyt auttamatta kädenlämpöistä settiä. Laulaja osoittanut pressitilaisuuksissa pystyvänsä parempaan kuin mitä kappale on. Astronautti hyvä lisä livenä.

Arvosana: 2

Jatkoon: Ei

4. Unkari

Hyvää rokkia! Jykeväleualla myös komea, käheä ääni. Esiintymispaikka voi koitua kohtaloksi, mutta esityksen tunnepitoisuuden pitäisi kantaa pitkälle. Mukavalla tavalla erilainen kappale, joka valloittaa puolelleen.

Arvosana: 4

Jatkoon: Kyllä

5. Kroatia

Hassu ääni; ärsyttävän ja miellyttävän välimaastossa. Lavahow’lta odottaisi enemmänkin kuin kaunista asua, mutta kuulostaa äärimmäisen kauniilta livenä. Tuo aavistuksen mieleen tanskalaisen popbändin Mew’n.

Arvosana: 4-

Jatkoon: Kyllä

6. Alankomaat

Kantrifanille pettymys. Lauluääni kuulostaa hyvältä, mutta kappale on moderniksi kantriksi turhan yksinkertainen. Huippukohta on lavashow’n poikkeuksellinen 10 sekunnin hiljainen hetki. Muuten hukkuu massaan.

Arvosana: 2+

Jatkoon: Ei

7. Armenia

Kisan seksikkäimmäksi kehuttu nainen. Yksi ennakkosuosikeista. Alun puheosuus luo hyvää draamaa. Livenä liekkejä ja efektejä. Kuulostaa oudolla tavalla Michael Jacksonilta. Mukavan etnistä menoa. Kertosäkeestä uupuu tarttuvuutta. Sillisalaattimaisuus suurin ongelma – ehkä etukin?

Arvosana: 3,5

Jatkoon: Kyllä

8. San Marino

Kisan vuotuinen pakollinen WTF-tapaus. Todella vanhanaikaista diskomusiikkia. Laulajan ääni sopisi johonkin kappaleeseen, mutta tämä viisu on jollain tapaa jo liiankin epäkaupallinen. Outolintu, joka tulee jäämään hauskaksi triviatiedoksi viisufaneille.

Arvosana: 2-

Jatkoon: Ei

9. Venäjä

Venäjä on ainainen ennakkosuosikki, oli laji tai kisa melkein mikä hyvänsä. Tätä on povattu jo pitkään voittajaksi. Häpeilemätöntä poppia, mutta pirullisen hyvää sellaista. Laulaja on samalla komea sekä söpö. Lavashow on käsittämättömän siisti. Rahanhaju ja valtava voitonhalu työntävät jotenkin luotaan. Hyvin mahdollinen voittaja silti.

Arvosana: 4+

Jatkoon: KYLLÄ

10. Tsekki

Kappaleen nimi kuvaava: show puuttuu, laulaja lähinnä seisoo kuin tatti. Taidokas laulu puhuu puolestaan, mutta kokonaisuus tuntuu hitusen tylsältä – etenkin Venäjän spektaakkelin jälkeen. Kokonaisuudesta jää myös vähän kylmä kuva. Ei taida aivan päästä jatkoon.

Arvosana: 3

Jatkoon: Ei

11. Kypros

Rokki maistuu Euroviisuissa aina. Vaan kuinka hyvää rokkia on Kypros? Laulaja näyttää itseltään pirulta ja kokonaisuus on kunnossa. Kappale kuitenkin ehkä hieman turhan purkkikamaa sen sijaan, että se räjähtäisi kasvoille tarvittavalla tavalla. Mahdollinen yllättäjä, mutta voisi olla parempikin. Hyvä energia.

Arvosana: 3

Jatkoon: Kyllä

12. Itävalta

Heittämällä illan söpöin esitys. Ranska kuulostaa kauniilta. Sanoissa lauletaan satumaailmasta, ja sadulta koko touhu tuntuukin. Joillekin jo ällösöpöä, toisille taas ihaninta, mitä on hetkeen nähty ja kuultu. Povaan ja toivon erittäin korkeaa sijoitusta.

Arvosana: 4,5

Jatkoon: Kyllä

13. Viro

Viime vuoden erinomaisen Stig Rästan käsialaa. Laulu lähtee mukavan matalalta, sanoitukset toimivat ja tunnelma on hienon retro. Jotain jää kuitenkin uupumaan. Lavashow on tylsä. Draaman vähyys on tämän esityksen turmio.

Arvosana: 3-

Jatkoon: Ei

14. Azerbaijan

Peruspoppia, jossa ei juuri säästellä. Kappale hyökkää päälle ilman hiljaista hetkeä. Joskus vähemmän olisi enemmän. Tykitystä, jonka alle ei mielellään jää. Lavashow ja maan profiili kuitenkin siivittävät jatkoon. Livenä nähdään järkyttävä määrä liekkejä, kipinöitä ja raketteja. Kova on yritys.

Arvosana: 2,5

Jatkoon: Kyllä

15. Montenegro

Vuoden ehkä raskain kappale – monessakin mielessä. Laulu tuo mieleen edesmenneen David Bowien. Siihen hyvät puolet loppuvatkin. Tylsä kappale, tylsät sanat. Puuduttaa. Kiitos ei.

Arvosana: 1+

Jatkoon: Ei

16. Islanti

Illan ensimmäinen paluumuuttaja, esiintyi vuonna 2012 kappaleella Never Forget. Itse sanoittanut ja säveltänyt kappaleensa. Siitä ehdotonta plussaa. Laulu toimii, lavashow’ssa on meininkiä, sanat ovat hyvät. Yksi suosikeistani tänä vuonna ja paras Pohjoismaa.

Arvosana: 4,5

Jatkoon: Kyllä

17. Bosnia & Hertsegovina

Hieno viulumainen soitin. Siinä kaikki, mitä tästä jää käteen. Duettolaulanta ei tällä kertaa herätä oikein mitään tunteita. Räppi on liian vihaista siihen nähden, ettei tiedä, mitä siinä sanotaan. Ei oikein lähde.

Arvosana: 1,5

Jatkoon: Ei

18. Malta

Illan toinen paluumuuttaja, esiintyi viimeksi 14 vuotta sitten ja sijoittui toiseksi 7th Wonderillaan. Hienoa laulantaa ja mukava “I’m not perfect, but I’m ey okay”. Suurin ongelma tylsähkö kertsi ja vähän mielikuvituksettomat sanat. Päällä veden, veeeden, veeden. Silti jollain tavalla vetoaa tunteisiin, etenkin kun oli yksi suosikeistani 14 vuotta sitten.

Arvosana: 3,5

Jatkoon: Kyllä

Lisää luettavaa