Mielipide: ”Ennen oli paremmin” -skenerunkkarointi elää ja voi hyvin – niin muuttuu maailma, Eskoseni

22.07.2016

Ah, skenepoliisit.

Metal Hammer kysyi uusimman numeronsa haastattelussa Linkin Parkin Chester Benningtonilta tämän mielipidettä siitä, kuinka paljon multiplatinaa myynyt LP:n albumi Hybrid Theory rikkoi metallimusiikin uskottavuutta.

”Minusta koko määritelmä uskottavuudesta on hassu. Me pidimme metallia hengissä noihin aikoihin. Tapasin vähän aikaa sitten muksun joka kertoi minulle, miten Linkin Park oli ensimmäinen rockyhtye, mitä hän koskaan kuunteli. Kun esiinnyimme vuonna 2014 Vans-kiertueella, lavalla vieraili kanssamme lukuisten uusien bändien solisteja. He sanoivat samaa. Tuolloin tajusimme ensimmäistä kertaa, että olimme tehneet jotain samanlaista kuin esimrkiksi Deftones, Metallica tai vaikkapa Stone Temple Pilots”, kuului Chesterin vastaus.

Tästä repesikin sitten hieno riemu. Pikainen tutkailu internetin ihmamaahan kertoo, että usein jopa normaalisti käyttäytyvät metallifanit ovat ottaneet Chesterin lausunnon henkilökohtaisena hyökkäyksenä koko metallimaailmaa kohtaan.

Metallimusiikki ja sen uppiniskaisimmat jääräpäät taitavatkin olla niitä viimeisiä todellisia jääräpäisyyden linnakkeita, jossa skeneajattelu ja genrerajoittelu elää ja voi hyvin. Räppärit ovat lökäpöksyjä, nu metal ei ole aitoa metallia ja niin edelleen.

On mielenkiintoista, että tässä tapauksessa amerikkalaiset näyttävät suhtautuvan avomielisemmin Benningtonin kommentiin. Yhdysvalloissa Linkin Park oli miljoonayhtye, ja Hybrid Theory julkaistiin 16 vuotta sitten. Tuolloin 15-vuotiaat, metallimusiikin alkeita vasta opettelevat teinit saivat yhtyeen kautta ensikosketuksensa rankempaan musiikkiin.

Eurooppa ja etenkin Suomi on aina ollut vanhemman koulukunnan metallin vallassa. Täällä Iron Maidenin ja Metallican riffit opitaan jo kohdussa, sillä yhtyeistä on mahdoton välttyä missään. Eurooppalaiseen korvaan Linkin Parkin väite siitä, että yhtye voisi olla sysäys kohti vanhempaa metallia tuntuu omituiselta. Kuitenkin esimerkiksi PRP-sivustolla nimimerkki Bi-Me kertoo löytäneensä Linkin Parkin kautta In Flamesin ja Metallican kaltaisia yhtyeitä.

Porttiteoria tuntuu toimivan, mutta joidenkin mielestä huume on väärä.

Niin muuttuu mailma, Eskoni, kuten Aleksis Kivi Nummisuutareissa kirjoitti.

Todennäköistä onkin, että parin vuosikymmenen päästä Maidenin, Slayerin ja Metallican nimeen vannovia ja uusimman metallivillityksen tuomitsevia pappoja ja mammoja katsotaan samalla tavalla kuin nykyään ainostaan Elviksen ja Beatlesin nimeen vannovia vanhempia.

Jarkko Fräntilä

Lisää luettavaa