Monenlaisia kohtaamisia – haastattelussa Antti Autio 

Jussi Vilkuna meni rakkauden perässä Antti Aution keikalle. Lopputuloksena syntyi indiereportaasi, joka yllätti myös kohteensa. Artikkeli on julkaistu myös oululaisessa kulttuurimedia Kuiskeessa.

17.05.2022

Antti Autio
7.5.2022
45 Special, Oulu

Teksti: Jussi Vilkuna, kuvat: Eeva Riihelä, Virpi Hämäläinen ja Jussi Vilkuna

Rehellisyyden nimessä Antti Autio haluan kertoa sinulle, miksi tulin keikallesi.

”No kerro.”

Olen onnettomasti rakastunut erääseen henkilöön, kutsukaamme häntä Päivänkakkaraksi. Päivänkakkara kertoi tulevansa teidän Oulun keikalle. Sanoin hänelle, että minustakin olisi kiva tulla. Mutta pahus, keikka olikin jo loppuunmyyty.

Hetken mietittyäni lähetin pyynnön 45:een päästä median edustajana paikalle. 45 hyväksyi. Ehkä sittenkin näin näkisin ihastukseni kohteen, ihanan Päivänkakkaran, samalla kun kuulisin musiikkiasi Antti.

Anttia naurattaa.

Antti Aution yleisö vilistää sisään 45:een. Kuva: Jussi Vilkuna.

Mutta kuka on tämä Antti Autio (s. 1990)?

Kyselin ikäisiltäni, kysyin nelikymppisiltä ja muutamalta 20–30-vuotiaalta. Kukaan ei tuntenut Antti Autiota. Mietin erilaisia kuplia ja todellisuuksia, kuka missäkin elää. Varmaan hän on joku indiemuusikko leikitellen ajattelin.

”Nuorempana ajattelin olevani vastakulttuurin puolella, mutta en enää ole ajatellut kysymystä oikeastaan. Jos teen biisejä, en ajattele mitään radiosoittoja tai tollaista. Indie-labelilla olemme Soit Se Silti -levy-yhtiössä.”

Antti Autio funtsii. Kuva: Jussi Vilkuna.

Päivänkakkara lähettää minulle linkin Muistitko-kappaleeseen maaliskuussa ilmestyneestä Kaikki talot huojuu -albumilta.

Kuuntelen. Liikutun. Ihanan omaperäistä, aitoa, koskettavaa, surua ja keveyttä yhtä aikaa.

Kun jatkan Antti Autiota tuntevien ihmisten etsintää, poikani kertoo, että hänen tyttöystävänsä Saara kuuntelee Antti Autiota.

Saara: ”Vasta kuukauden sisällä olen alkanut kuunnella. Mun sisko soitti Kaikki on hyvin. On tosi voimakas biisi. Kaikki on hyvin, vaikka kaikki ei olisi hyvin. Olen kuunnellut sitä (Kaikki talot huojuu -albumia) vaan koko ajan putkeen. Tykkään sanoituksista ja Antin tyylistä laulaa. Tällä hetkellä (albumi) on ykköskuuntelukohde. Joitain biisejä olen jo ihan liikaa kuunnellut. Pitäisi jo vähän rauhoitella, mutta nyt olen melkein pelkästään vaan kuunnellut häntä.”

Keikka 45 Specialissa on alkamassa. Antti Autio virittää kitaran. Kuva: Eeva Riihelä.

Keikan jälkeisenä päivänä soitan Antti Autiolle.

”No niin, Antti tässä.”

Terve Antti, minun on tunnustettava toinenkin asia.

”Niin.”

Vaikka kävin sinua moikkaamassa ennen keikkaa ja tulin keikalle, en tullut väliajan jälkeen teitä kuuntelemaan. Siellä oli niin valtava tungos, lämpötila oli varmaan ”40 astetta” ja olen sairaslomalla, joten lähdin nukkumaan.

”Jaa.”

Miten Oulun keikka meni?

”Kyllä mulle jäi ihan euforinen fiilis siitä. Oli tosi hauskaa. Olin ihan litimärkä keikan jälkeen.”

Antti Autiota keikalla kuunnellut Venla: ”Antti Autio on mielenkiintoinen yhdistelmä ammattilaisuutta ja herkkää omaa itseään. Voiko tuollaisen rakentaa? Ei voi. Hänellä on aseista riisuvaa läsnäoloa.”

Myös paikalla ollut Mika todistaa: ”Antissa on hienoa ja herkkää karismaa. Yleisö oli Antin kämmenellä ja tunnelma oli hengellisen harras.” ”Hassua, että käytin raamatullisia ilmaisuja”, Mika miettii. Hän on seurannut Antin näyttelemistä ja keikkoja jo vuosia: ”Antti on läpimurtonsa kynnyksellä.” 

Täysi 45:n sali, Antti Autio ja rumpali Joska Saarinen. Kuva: Eeva Riihelä.

Mietin, minkälaisista musiikillisista juurista Antti Aution musiikki on saanut vaikutteita. Ketkä artistit ovat olleet sinulle tärkeimpiä?

”Niitähän on niin hirveästi: Tamara Lund ja Badding. J. Karjalainen on sellainen, jota arvostan tosi, tosi paljon. David Bowie on kestofanituksen kohde ihan lapsuudesta lähtien.”

Kun jatkan tutustumista Antti Aution musiikkiin Youtubessa ja Spotifyssa huomaan, että Youtubessa Antti Aution videoita on katseltu muutamasta tuhannesta muutamaan kymmeneen tuhanteen kertaan. Spotifyssa on yli kolmekymmentätuhatta kuuntelijaa kuukaudessa ja viittä suosituinta kappaletta on kuunneltu jokaista noin sadastatuhannesta kolmeen sataantuhanteen kertaan. Tosi hyvin siis.

J. Karjalainen on kuitenkin vielä omassa luokassaan. Youtubessa katselukertoja on kymmenistä tuhansista kymmeneen miljoonaan. Samoin kuuntelukertoja Spotifyssä. Mutta onhan J. Karjalainen ehtinyt musiikkia tekemäänkin jo kolmisenkymmentä vuotta kauemmin.

J. Karjalainen ei juurikaan ole antanut haastatteluja eikä hänellä ole kotisivuja. Antti Autiolla on kauniit kotisivut ja hän antaa haastatteluja. Miten suhtaudut julkisuuteen?

”Tämä on julkinen työ. Se työ mitä tehdään, sitä tullaan katsomaan. Se on siten julkista, mutta se ei ole mikään yksinkertainen juttu. Ensinnäkin keikat jännittää ihan hirveästi ja julkisuudessa oleminen on tosi vaikeaa, enkä ole tottunut vielä siihen. Kaikki haastattelut vähän ahdistaa. Kysymys helpottaa ajan myötä.”

Antti Autio. Kuva: Virpi Hämäläinen.

Oulun keikalla ollut Virpi kertoo, että kun on rauhaton olo, Antti Aution musiikki rauhoittaa. Musiikin voima, kauneus ja tietty tuskaisuus vie pois omaa ahdistusta elämästä.

Mietittyään hän kertoo, mikä hänen mielestään se, mikä Antti Aution esiintymisestä välittyi 45:n lavalta, on parasta. ”Antti Autio on rehellinen, aito ja konstailematon.”

”Tosi kivasti sanottu. En osaa sanoa mitään, olen hieman hämmentynyt. Kiva kuulla.”

Mitä itse ajattelet näistä määreistä?

”Rehellisyys: En ajattele, että biisit aina kertoisi musta, mutta tunteet on omia ja aitoja. Aito liittyy esiintymistapaan. Koitan välittää biisit ja olla yleisön kanssa samassa tilassa ja konstailemattomuus liittyy tuohon edelliseen aika paljon.”

Ihan viimeiseksi Antti kysyy: ”Tapasitko sinä hänet siellä?”

Rakastaa, ei rakasta, rakastaa, ei rakasta. Mutta se on jo toinen tarina.

Lisää luettavaa